Sosem látott magasságban jár a járványgörbe

2020.09.17. · koronavírus

Továbbra is meredeken emelkedik a Magyarországon regisztrált aktív koronavírus-fertőzöttek száma, és hasonlóan a csehekhez, itthon is átléptük a 100 fős esetszámot százezer főre vetítve.

Feltűnő viszont, hogy nálunk kevesebbet a régióban csak a horvátok, az ukránok és az albánok teszteltek eddig – még Moldáviában vagy Bosznia-Hercegovinában is több tesztet végeztek el lakosságarányosan a járvány kitörése óta.

A járványgörbe néhány ország kivételével (Lengyelország, Belarusz, Észak-Macedónia) mindenfelé ismét emelkedőben, keleten, a Balkánon vagy éppen nálunk pedig sosem látott magasságban jár.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A szerb adatok szinte értelmezhetetlenek, mert egy ideje nem közlik az aktív fertőzöttek számát, csak a kórházi kezelésre szorulókét. Azaz nincsenek köztük a fertőző, de tünetmentesen karanténba kényszerülők, mint minden más ország adatában.

Az április közepi járványcsúcs számaival összehasonlítva a szeptember közepi adatokat jól látszik, hogy a régióban délkelet-keletre vonult át a gócpont.

Ugyanebben az öt hónapos távlatban az összes igazolt fertőzöttre vetített halálozási arány némileg csökkent.

Az előbbivel összefüggésben a gyógyultak száma meredeken emelkedett, kivéve azokban a keleti, délkeleti országokban, ahol most tetőzik a járvány.