Hiába tiltották le Törökországot az F–35 programról, mégis ők gyártják a vadászgépek több száz alkatrészét

2020.10.02. · TECH

Törökország 2022-ig az Egyesült Államok beszállítója marad az F–35 Joint Strike Fighter programban. Ankara annak ellenére is gyártani fogja az alkatrészeket az új generációs amerikai vadászgépekhez, hogy az Egyesült Államok 2019 júliusában kitiltotta a NATO-tag Törökországot az F-35 programból.

Ellen Lord, az amerikai Védelmi Minisztérium beszerzésügyi tisztviselője elmondta, hogy az Egyesült Államok a tiltás ellenére is folytatja a Törökországban gyártott alkatrészek felvásárlását. A török gyárak több mint kilencszázféle komponenst gyártanak az F–35-höz; a géptörzshöz tartozó kiegészítőket, a pilótafülke kijelzőjének egyes elemeit, illetve számos, meg nem nevezett alkatrészt.

Az amerikai-török együttműködés idén decemberben érhet véget. Az üzleti megállapodást azért nem tudták előbb félbeszakítani, mert az azonnali leállással járó egymilliárd dolláros kár hátráltatta volna az F–35 gyártását. Lord úgy látja, hogy az adófizetői pénzek elköltése, illetve a vadászgépek készenléti állapota felől nézve célszerűbb a vadászgépek egyes alkatrészeit továbbra is Törökországgal gyártatni, mert az együttműködés azonnali felmondása jóval nagyobb károkat okozna.

Lord elmondása szerint a Törökországban gyártott alkatrészek felhasználása 2022-ig folytatódhat, ennek ellenére továbbra is kitartanak amellett, hogy kizárják Ankarát az F–35 programból.

Azt gyártják, amit el akarnak pusztítani

A tiltásra azért került sor, mert Ankara úgy döntött, hogy a légvédelmi rendszerüket az orosz gyártmányú S–400 rakétavédelmi rendszerrel korszerűsítik. A török fél 2,5 milliárd dollár értékű S–400 légvédelmi rendszert vásárolt Oroszországtól. Az S–400-at az oroszok csak F–35-gyilkosként emlegetik.

Így az a szerencsétlen helyzet állt elő, hogy a törökök gyártják annak a vadászgépnek az alkatrészeit, amit a saját légvédelmi rendszerük pusztíthat el.

link Forrás

„Törökország azon sajnálatos döntése, hogy orosz gyártmányú S–400 légvédelmi rendszert vásárolt, ellehetetleníti a további részvételüket az F–35 programban. [...] Az F–35 nem működhet együtt egy orosz hírszerzési platformmal, amely arra is használható, hogy megismerjék [a vadászgép] fejlett tulajdonságait.”

– mondta a tiltás bejelentésekor Stephanie Grisham, a Fehér Ház korábbi szóvivője.

A tiltással párhuzamosan a török pilótákat is letiltották az F–35-tel végzett kiképzésekről, noha Ankara eredetileg 100 F–35-öt vásárolt volna az Egyesült Államoktól.

A szenátusi meghallgatáson Jeanne Shaheen szenátor rákérdezet, hogy a török gyártmányú alkatrészek révén Ankara szert tehet-e olyan érzékeny, az F–35 lopakodó képességére vonatkozó információkra, amiket később Oroszországnak játszhatnak át. Lord szerint szorosan együttműködtek Törökországgal abban a kérdésben, hogy megakadályozzák, hogy az orosz hírszerzés kezébe érzékeny katonai információk jussanak, de ennél többet nem árult el; ehelyett azt javasolta, hogy a kérdést egy zárt ülés keretében vitassák meg.

Dan Sullivan szenátor, a témával foglalkozó albizottság elnöke közölte: támogatja a zárt ülés megtartását, és közölte: remélhetőleg a Pentagon tanult a leckéből.

„Törökország fontos szövetségesünk, de nem támaszkodhatunk egy olyan szövetségesre, aki hirtelen az egyik legnagyobb stratégiai ellenfelünkkel fordított együttműködésre helyezi a legnagyobb hangsúlyt.”

– mondta Sullivan.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás