A kínai hadsereg lézerágyúkat szerelne a vadászgépeire

2020.01.08. · TECH

„Árajánlatkérés lézertámadási platform vezérlőszoftverének beszerzésére” – ilyen címmel jelent meg egy felhívás a kínai haderő (Népi Felszabadító Hadsereg) hivatalos beszállítói oldalán, de a hadsereg „repülőgépekre szerelhető lézeres támadófej” gyártására is írt ki pályázatot.

Mivel a dokumentumok titkosítottak, az említett harci eszközök részleteiről nem sokat lehet tudni, de a South China Morning Post (SCMP) szerint újfajta taktikai fegyverről lehet szó, mivel a rakétákat segítő lézeres célzórendszerei már használatban vannak. A kommunista párt bulvárlapja, a Global Times azt írja, hogy az ilyen lézerfegyvereket a bejövő rakéták elhárítására és a vadászgépek közelharca esetén lehetne bevetni.

Gyorsabb bármelyik rakétánál

A kínai központi televízióban hétfőn jelentették be, hogy az állam már végzett is egy légi lézerfegyver prototípusának fejlesztésével. A hivatkozott tanulmány szerint a lézerfegyverek nagy előnyt jelenthetnek egy ütközetben, mivel a lézersugár egyenes irányú és fénysebességgel halad, tehát összehasonlíthatatlanul gyorsabb bármilyen rakétánál és repülőgépnél.

A kínai hadsereg vadászgépei a légierő 2017-es csangcsuni nyílt napjának egyik bemutatóján
photo_camera A kínai hadsereg vadászgépei a légierő 2017-es csangcsuni nyílt napjának egyik bemutatóján Fotó: STR/AFP

Nagy teljesítményű lézerfegyverek gyártására egyelőre nem áll készen a technológia, mivel egy viszonylag nagy célpont támadásához jelentős energiára lenne szükség, viszont a lézerek esetében már kis távolságon is nagy energiaveszteséggel kell számolni. A jelenleg használatban lévő lézerfegyverek általában kis méretűek és nem halálosak, legfeljebb átmeneti vagy (nagy dózisban) akár végleges látásvesztést lehet velük elérni, de ennek etikussága a kezdetektől fogva vitatott.

A kínai hadsereg korábban már fejlesztett szárazföldi lézerfegyvereket (a terrorelhárítók arzenálját bővítő lézerpuska például 800 méterről is képes égési sérülést okozni), és az állami tulajdonú repüléstechnikai vállalat (CASIC) már az LW-30 típusú légvédelmi lézerfegyvert is bemutatta a Csuhaj városában tartott 2018-as kínai repülőshow-n. Az LW-30 nagy energiájú lézer segítségével képes olyan légi célpontok elhárítására, mint a drónok vagy az aknagránátok.

A Futurism megjegyzi, hogy nem Kína az első, amely légi lézerfegyverek fejlesztésével próbálkozik: az amerikai légierő a 2019 áprilisában sikeresen tesztelt szárazföldi lézerágyú könnyebb változatait szerelné idővel vadászgépekre, míg 2017-ben az oroszok lengették be, hogy az új MiG-35-ös gépeket már lézerfegyverrel is ellátnák.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás