2024-től amerikai vadászgépet vezethet a mesterséges intelligencia

2020.09.11. · TECH

Néhány év múlva nemcsak szimulációban, hanem a valóságban is összecsaphat egymással a mesterséges intelligencia és az emberi pilóta által vezetett vadászgép – legalábbis ezt nyilatkozta Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere.

A minisztérium (Department of Defense) szerdai mesterségesintelligencia-szimpóziumán Esper üdvözölte a gépi tanulás eget-földet megmozgató hatását a jövő légi ütközeteiben. A miniszter ezzel arra a múlt hónapban megtartott összecsapásra utalt, amelyben egy algoritmus által irányított vadászgép legyőzött egy emberi pilótát a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, a védelmi minisztérium kutatási ügynöksége) szimulációs bajnokságán.

Az AlphaDogfight nevű szimulációban a marylandi Heron Systems technológiája bizonyult a leghatékonyabbnak a nyolc versenyeztetett modell közül. A tesztsorozat harmadik napján a Heron AI rendszere legyőzte az F–16-ossal repülő profi pilótát. A szakértők szerint a gépi intelligencia ellentmondásos manőverekkel zavarba hozta a pilótát – többek között chicken game-et játszott vele, vagyis felé repült, és csak az utolsó másodpercben tért ki. A DARPA munkatársa, Dan Javorsek – aki maga is tapasztalt pilóta – úgy kommentálta az eseményt, hogy az efféle manőverek meghaladják az emberi pilóták képességeit.

Az eseményről a DARPA csaknem ötórás videót publikált; ebben szakkommentátorok elemezték a mesterséges intelligencia viselkedését és az alkalmazott taktikákat. A döntő összecsapás 4 óra 39 perc körül kezdődik (és igen hamar véget is ér).

link Forrás

A mesterséges intelligencia felsőbbrendűségét még csak szimulációs eredmények igazolhatják, de Esper szerint néhány év múlva a valóságban is megmérkőzhetnek a hús-vér vadászpilótákkal.

Ezek a szimulációk 2024-ben egy valós versenyben érik majd el a tetőpontjukat, amelyben a taktikai repülőgépek teljes arzenálja részt vehet

mondta Esper.

Bár a védelmi miniszter nem árult el további részleteket a várható ütközetekről, biztosította a megjelenteket, hogy a mesterséges intelligencia csak kiegészítője, és nem helyettesítője lesz a hús-vér pilótáknak; eszköz, amivel időt és erőforrásokat takaríthatnak meg.

A szimpóziumon szóba került Kína is mint a fő rivális a mesterségesintelligencia-kutatás területén. Esper szóba hozta Kína azon törekvését, hogy globális vezetővé váljon az AI-kutatásban és digitális rendőrállamot hozzon létre, amelyet nem kötnek sem személyiségi jogi törvények, sem etikai irányelvek. Mint mondta, „annak alapján, ahogy Kína fejleszti a technológiáját, joggal számíthatunk rá, hogy ezeket a képességeit külföldön is értékesíti majd, lehetővé téve más autokratikus kormányoknak, hogy a digitális autoritarizmus korába lépjenek”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás