Ez a bogár azt is túléli, ha átmegy rajta egy autó, és most kiderítették, hogyan

2020.10.22. · tudomány

Az USA nyugati államainak fás területein élő páncélos bogár, a Phloeodes diabolicus körülbelül egy rizsszem méretével vetekszik, mégis olyan erős, hogy azt is túléli, ha saját súlyának közel negyvenezerszerese nehezedik rá.

A röpképtelen bogarak más fajaihoz hasonlóan a fedőszárnyai (elytra) kemények és összeolvadtak, de a Kaliforniai Egyetem anyagtudománnyal foglalkozó kutatói most azt is kiderítették, miért ilyen különleges ez a ritka faj.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a Phloeodes diabolicus fedőszárnyai nemcsak összeolvadtak, de szinte teljesen egybefüggők, a többi hasonló bogárnál sokkal több illesztési ponttal (ezt úgy kell elképzelni, mintha összeragasztott puzzle-darabok lennének), így a nyomás jobban eloszlik a felületén. A fedőszárnyak emellett rétegeltek, és fehérjékben gazdagok, amelyek szintén hozzájárulnak a keménységhez.

photo_camera Phloeodes diabolicus Fotó: Rivera, J., Hosseini, M.S., Restrepo, D. et al. 2020

A gyászbogárszerűek öregcsaládjába, a héjbogárfélék családjába tartozó bogárnak meg se kottyan, ha áthajt rajta egy autó, ha megtapossák, vagy ha egy madár a csőrével próbálja felboncolni. Az említett negyvenezerszeres teherbírás olyan, mintha egy 90 kilós ember nem roppanna össze 280 emeletes busz súlya alatt.

„Lenyűgözött, amit találtunk, főleg, hogy ez a bogár semmilyen ásványi anyagot nem tartalmaz, csak szerves vegyületekből áll” – mondta a Guardiannek a tanulmány társszerzője, David Kisailus.

A fedőszárnyak a bogár alsó páncéljához csatlakoznak, és az illesztések jobban védik azokat a területeket, ahol a létfontosságú szervei találhatók, míg máshol rugalmasabbak, így a kutatók szerint rugószerűen nyelik el az energiát, amikor nagy nyomás nehezedik a testére.

photo_camera A puzzle-szerű illesztés Fotó: Rivera, J., Hosseini, M.S., Restrepo, D. et al. 2020

A kutatók azt állítják, hogy a bogár vázának tulajdonságait olyan új illesztő anyagok fejlesztésénél is figyelembe vehetik, amiket például turbinák gyártásánál lehet majd felhasználni, de a bogár páncéljának felépítését másoló mesterséges anyagok autók, kerékpárok vagy más járművek vázának anyagául is szolgálhatnak.

Max Barclay, a londoni Természettudományi Múzeum bogárkurátora a Guardiannek elmondta, hogy míg a legtöbb bogár jó, ha néhány hétig életben marad, a Phloeodes diabolicus akár hét vagy nyolc évig is élhet.