Találtak egy új szervet az emberi fejben

2020.10.22. · tudomány

Amikor az ember azt gondolná, hogy 2020-ban már nem tartogathat újdonságot az emberi test, legalábbis a nem mikroszkopikus részleteiben, jönnek holland kutatók, és találnak egy pár eddig ismeretlen nyálmirigyet. A körülbelül 4 centiméter hosszú mirigyeket az orrüreg és a torok találkozásánál, az orrgaratban fedezték fel, a fülkürtszájadék környékén (torus tubarius), ezért fülkürtmirigynek nevezték el.

A Holland Rákkutató Intézet munkatársai ráadásul véletlenül bukkantak az új szervre. A kutatók egy úgynevezett PSMA PET/CT-vizsgálatot végeztek a prosztatarákot tanulmányozva, és eközben egy olyan radioaktív izotópot juttattak az alanyok szervezetébe, amely a prosztata rákos sejtjeiben nagy számban előforduló PSMA fehérjékre kapcsolódik. A PSMA azonban a prosztata mellett más szövetekben, így a nyálmirigyekben is kifejeződik.

Az orvostudomány eddig úgy tartotta, hogy három pár nagy nyálmirigy van a szervezetben: a fültőmirigy, az állkapocs alatti mirigy és a nyelv alatti mirigy, míg a kis nyálmirigyek százai elszórtan találhatók a szájüregben és a garatban. „Képzelhetik, mennyire meglepődtünk, amikor rátaláltunk” – mondta a kutatásban részt vett onkológus, Wouter Vogel a most felfedezett fülkürtmirigyekről, amelyek feladata a garat felső, az orr és a száj közötti részének nedvesítése.

photo_camera A fülkürtmirigy elhelyezkedése szemből, hátulról, felülről és oldalról Forrás: Valstar et al. 2020

A felfedezés megerősítése érdekében a kezdeti alany mellett további 99 páciensen végeztek képalkotásos vizsgálatot, és mindannyiuknál észlelték a fülkürtmirigyek jelenlétét. Ennek a rákterápia során lehet nagy szerepe, a sugárkezeléssel dolgozó orvosok ugyanis általában igyekeznek kerülni a nyálmirigyeket, mivel ha azok megsérülnek, jelentősen romlik az életminőség – nehezebb az étkezés, a nyelés vagy a beszéd.

Mivel eddig nem ismerték ezeket a mirigyeket, elkerülni sem próbálták a kezelés során, ezért a holland kutatók megnézték több mint 700 rákbeteg kezeléséről szóló feljegyzéseket, és megállapították, hogy minél több sugárzás érte az ismeretlen nyálmirigyek területét, annál több mellékhatásról számoltak be a páciensek.