Ész Ventura: Legyél te a mesebeli hős, győzd le a rettenetes prímsárkányt!

Az alábbi feladvány megoldói között a Gémklub jóvoltából egy Huzzle Cast ördöglakatot sorsolunk ki: a nyertes a Huzzle legnehezebb ördöglakatjai közül, a 6/6-os nehézségű Grand Master szériából választhat egyet magának. Persze választhat könnyebbet is, ha visszariad a kihívástól, de hát az, aki már egy prímsárkányt legyőzött, nyilván nem riad vissza semmitől.


photo_camera Huzzle Cast Grand Master szériája.

103. feladvány: Prímsárkány

A rettenetes prímsárkánynak hét feje van, sorban egymás mellett. Te vagy a mesebeli hős, akinek az összes fejétől meg kell szabadítania és le kell győznie a sárkányt, de egyszerre csak egy, kettő vagy három közvetlenül egymás mellett (meg)lévő fejet vághatsz le. Egy levágott fej helyén csonk marad, és fejek csak akkor tekinthetők közvetlenül egymás mellett lévőnek, ha nincs közöttük csonk. Miután valahány fejet levágtál, a sárkánynak visszanőhetnek fejei, sőt új fejei is nőhetnek az alábbi szabályok szerint.

photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar

Tekintsük a sárkány levágott fejeit (csonkok) és le nem vágott fejeit egy 0-1 sorozatnak. Tekintsük a 0-ák (csupa csonk) és 1-ek (csupa fej) egymás után következő szakaszait. Ha egy 0-ás szakasz hossza prímszám, azaz az egymás melletti összes csonk száma prím valahol, akkor ott a fejek újra kinőnek a csonkokon. Mindezzel szimultán, ha egy 1-es szakasz hossza prímszám, azaz az egymás melletti összes fej száma prím valahol, akkor ott a fejek (beékelődve a korábbiak közé) megduplázódnak. Ha ezután a szimultán művelet után valahol további prím hosszú 1-es szakasz keletkezik, akkor ott a fejek újra megduplázódnak.

El lehet pusztítani a prímsárkányt? Ha igen, akkor hogyan? Vigyázat, ha épp levágjuk az összes fejét, és ezzel a csonkok száma prím lesz, akkor kinő az összes feje, és hadakozhatunk vele tovább!

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: november 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.