Legyél te is Mozart, szerezz operát könnyen, gyorsan, hatékonyan!

2020.12.19. · TECH

Csodálatos játékkal, mit játékkal, műalkotás létrehozására alkalmas műalkotással állt elő egy David Li nevű művész így nem sokkal karácsony előtt: a Blob Opera alkalmazással mindenféle zenei előismeret nélkül, egérhúzogatásos módszerrel bárki szerezhet elfogadható minőségű zeneművet, amit aztán el is menthet és megoszthat a klasszikus zene iránt rajongó ismerősökkel, illetve igény szerint a nagyvilággal.

Li négy hivatásos énekest (Cristian Joelt, Frederick Tongot, Joanna Gamble-t és Olivia Doutney-t) kért meg arra, hogy énekeljenek fel 16 órányi anyagot, aztán ezeket a felvételeket használta arra, hogy megtanítsa énekelni a Google mesterséges intelligenciáját, meglepő sikerrel. A Blob Opera a Google-fejlesztések Arts & Culture szekciójában elérhető.

link Forrás

A négy énekest négy különböző színű figura képviseli: jobbról balra, a megjelenés sorrendjében a lila a basszus, a kék a tenor, a zöld a mezzoszoprán, a piros a szoprán szólamot énekli. A hangmagasságot az egér föl-le mozgatásával lehet szabályozni, a jobbra-balra mozgás pedig azt határozza meg, hogy milyen magánhangzót énekelnek az egyes karakterek. Az eredmény zenekar hiányában inkább kórusműre hasonlít, mint operára, de egészen meggyőző, ráadásul a jól sikerült szerzemények végén szolid taps a jutalom.

Itt tessék mozartkodni, jó szórakozást!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás