Földrengés volt Magyarországon

Földrengést észleltek több magyarországi városban. A közösségi médiában megosztott értesülések alapján a rengést Budapesten, Pakson, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Csepelen, Veszprémben, Bicskén, Pécsen és Vas megyében is érezni lehetett. Az értesülések egyelőre a közösségimédia-felhasználók visszajelzéseire épülnek.

Az Earthquake USGS honlap szerint a földrengés epicentruma Horvátország volt, ahol tegnap is földrengést észleltek. A honlap szerint a rengés 6,4-es erősségű volt a Richter-skálán. Egy másik oldal, a CSEM–EMSC 6,3-as erősségről ír. Az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-bejegyzése ugyancsak 6,4-es erősségű rengésről ír.

link Forrás

A hazai beszámolók szerint a földrengésnek érezhető hatása volt: többen ingó szekrényekről, kilengő karácsonyfákról, lengedező csillárról és elmozduló bútorokról írtak. A horvát hírportál, az Index.hr szerint több ház megrongálódott; egy Twitter-felhasználó videót is készített a földrengés utáni állapotokról.

link Forrás

A Google szerint az epicentrum Petrinja volt, de a rengést Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Montenegróban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában és Ausztriában is érezni lehetett.

A hírek szerint Horvátország egyes részein nincs áramellátás, és a telefonvonalak is halottak. A földrengés után leállították a Krško atomerőművet. A szakértők szerint nem kell közvetlen veszélytől tartani, a leállás csak az ilyenkor szokásos protokoll része. Az erőmű ennél nagyobb, 7,9-es erősségű földrengéseket is kibír.

Az Index.hr cikke szerint sokan megsérültek, és Petrinja polgármestere szerint a földrengésben egy gyerek is meghalt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás