A koronavírus-járvány miatt több földrengést érzékelnek a műszerek

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A COVID-19 járvány megfékezésére tett világméretű erőfeszítések nyomán olyan mértékben csökkent a Föld szeizmikus háttérzaja, hogy a földkéreg mozgását tanulmányozó kutatók műszerei a szokványosnál lényegesen több mozgást képesek megfigyelni. Az emberi földfelszíni tevékenység jelentős csökkentése lehetővé tette, hogy az enyhébb földrengések és más szeizmikus események is fennakadjanak az érzékelőkön. 

A földkéreg mozgását monitorozó műszerek munkáját leginkább a felszíni közlekedés és a gyárak tevékenységének a minimálisra csökkentése segíti. Efféle érzékenységet a Belga Királyi Obszervatórium munkatársa, Thomas Lecocq szeizmológus szerint többnyire legfeljebb csak karácsony környékén tapasztalnak a kutatók. Miközben ugyanis az egyes járművek vagy egy-egy gyáregység keltette zaj önmagában nem befolyásolja jelentősen a műszerek mérési eredményeit, összeadódva jelentős háttérzajt produkálnak, akkorát, hogy a kisebb (utó)rengéseket már nem tudják kimutatni. 

Belgiumban például az emberi tevékenység okozta háttérzaj a március 14-i iskola- és étterembezárások, majd a március 18-i kijárási korlátozások hatására a harmadával csökkent, és hasonló változásról számolt be a Kaliforniai Műszaki Egyetem egyik pasadenai geofizikusa is. A földkéreg emberi tevékenység okozta rezgésének a csökkenését ugyanakkor csak azokon a mérőhelyeken kamatoztathatják majd, ahol normál esetben lényegesen nagyobb a háttérzaj. A mérőműszerek jelentős részét ugyanis eleve ritkán lakott régiókba telepítik.

 (Forrás: Nature)

Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: