Másodpercek alatt megjósolja a filmek korhatár-besorolását egy mesterséges intelligencia

2020.12.29. · TECH

A filmek korhatár-besorolása általában nagy hatással van a film célközönségének méretére és tetszési indexére. A korhatár-besorolás folyamatát általában emberek végzik: megnézik a filmet, és szorgalmasan jegyzetelnek, hogy eldöntsék, milyen mértékben tartalmaz erőszakot, drogfogyasztást és szexet.

A Dél-Karolinai Egyetem Mérnöki Tanszékének munkatársai egy mesterségesintelligencia-alapú eszközzel gépesítették a filmek korhatár-besorolását: az algoritmus másodpercek alatt átfuthatja a forgatókönyvet, belenézhet az egyes jelenetekbe, és ezek alapján megbecsülheti a film várható értékelését.

A mesterséges intelligencia használatával a kutatók – Shrikanth Narayanan professzor, Niki Nikias és C. L. Max Nikias, valamint a tanszék munkatársai sikerrel demonstrálták, hogy bizonyos nyelvi jelek elegendő támpontot adnak ahhoz, hogy előre jelezzék a filmben várható erőszakos, illetve a drogfogyasztással vagy a szexualitással összefüggő jeleneteket.

A mesterséges intelligencia betanításához 992 forgatókönyvet használtak, amelyekben egyaránt előfordultak erőszakos, károsanyag-fogyasztási és szexuális tartalmú jelenetek. Az algoritmus ezután a forgatókönyveket inputként felhasználva, egy neurális hálózat segítségével szemantikai analízist végzett a szövegeken, és elvégezte a forgatókönyv egyes mondatainak osztályozását.

„A modellünk nemcsak az egyes jeleneteket, hanem a film komplett forgatókönyvét vizsgálja, beleértve az olyan apróságokat, mint a lövések vagy a robbanások, amik a gyártás folyamán csak később jelentkeznének. [Az algoritmus] már azelőtt meghatározhatja egy film besorolását – vagyis az erőszakos jelenetek intenzitását –, hogy a filmkészítők hozzáfogtak volna a gyártáshoz, így könnyebb eldönteni, hogy szükséges-e visszavenni ezekből a jelenetekből.”

mondta a Techxplore hírportálnak Victor Martinez, a Dél-Karolinai Egyetem tanszékének munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatók megfigyelték, hogy szoros összefüggés mutatható ki az egyes filmekben a kábítószer-fogyasztás és a szexuális tartalmak mennyisége között. Akár szándékos, akár véletlen, úgy tűnik, mintha a filmkészítők törekednének arra, hogy a kábítószer-fogyasztás és a szexualitás azonos mértékben legyen jelen a készülő filmekben.

Ugyancsak érdekes összefüggés, hogy a filmesek látszólag szexualitással és drogfogyasztással kompenzálják az erőszak viszonylag alacsony szintjét. Az ugyanakkor kevésbé valószínű, hogy a három kockázatos viselkedésforma egyszerre, egyformán magas szinten legyen jelen egy-egy filmben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás