Nyugalom, az arcfelismerő rendszerek maszkban is azonosítják az emberek 96 százalékát

2021.01.07. · TECH

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma (DHS) egy repülőtéren tesztelte a legújabb arcfelismerő technológiákat, és volt olyan, amely a maszk nélküli utasok 100 százaléka mellett a maszkot viselők 96 százalékát is azonosítani tudta – derült ki a minisztérium tudományos és technológiai igazgatósága által közzétett adatokból.

A tesztek során kamerák és algoritmusok 60 különböző kombinációját vizsgálták. Az arcvédő maszkot viselő embereket átlagosan 77 százalékban azonosították ezek a rendszerek, míg a maszk nélküliek 93 százalékát sikerült felismerniük. A minisztériumnál persze nem dőlnek hátra: „Egy ideális világban az emberek 100 százalékát tudnánk azonosítani az idő 100 százalékában, de a legjobb mai algoritmusok már jobbak, mint a legjobb arcmemóriával rendelkező emberek” – mondta Arun Vemury, az igazgatóság biometriai egységének vezetője.

A DHS-t törvény kötelezi arra, hogy egy olyan automatizált biometrikus rendszert fejlesszen, amely az egyes emberek fizikai sajátosságai (arckép, ujjlenyomat) alapján képes azonosítani az országban megforduló külföldieket. A most közzétett eredmények azért biztatóak, mert így senki sem kényszerül arra, hogy levegye a maszkját a repülőtéren, veszélyeztetve a személyzetet és a többi utast.

Az amerikai szabványügyi és technológiai intézet (NIST) tavaly júliusi jelentése szerint a járvány előtti algoritmusok többsége 20 és 50 százalék közötti arányban volt képtelen azonosítani a maszkos embereket, de novemberre már sokat javult az arcfelismerő mesterséges intelligenciák pontossága. A 2020 márciusának közepe óta fejlesztett algoritmusok jelentős hibaarány-csökkenést mutatnak a maszkosok felismerésében járvány előtti elődjeikhez képest; van, amelyik tízszeres javulást ért el – írta az intézet.

Az arcfelismerésre azért is van szükség, mert a legnépszerűbb biometrikus azonosító, az ujjlenyomat használata a fertőzés szempontjából nem biztonságos, míg az íriszfelismerés technológiája egyelőre nem elérhető tömegesen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás