Új ingyenes oktatási platform indult természettudományos tárgyakkal

2021.01.11. · tudomány

Új ingyenes digitális tanítási platform indult hétfőn Tansegéd.hu néven. Az oldal egy ingyenes online tudásbázis, oktatást és tanulást segítő szemléltető és háttéranyagokkal. A tesztverzió lezajlott, mától a Kémia Tansegéd és a Földrajz Tansegéd programok indultak el az online felületen, de a tervek szerint hamarosan elindítják a Biológia, Fizika, Környezetismeret és Természetismeret Tansegédeket is.

Az oldalt a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2 Alapítvány) hozta létre. Az alapítvány a fiatalon elhunyt névadó, Szabó Szabolcs vezető szaktanár eszmeiségét szeretné tovább vinni, és mint közleményükben írták, „a tudományos oktatás fényes múltjára büszke, jelenéért aggódó és jövőjéért tenni akaró platformként kívánja szolgálni pedagógusok, pedagógushallgatók, diákok, szülők, szimpatizánsok és a szakembereket munkaadóként foglalkoztató szervezetek építő együttműködését”.

A Tansegéd.hu nem pusztán linkgyűjtemény, hanem folyamatosan bővített, oktatási segédanyagokat tartalmazó adatbázis, amelyben a tanárok kulcsszavak segítségével kereshetnek, illetve témakörök és a tananyag típusa szerint is egyszerűen találhatnak az óráikat jól kiegészítő szemléltető és háttéranyagokat.

A Tansegéd.hu célja, hogy támogassa a természettudományos oktatást, különös tekintettel a digitális oktatás kihívásaira. Amellett, hogy ingyenes, rengeteg segédanyagot tesz elérhetővé egy helyen (képeket, videókat, feladatokat). A tartalmakat középiskolai tanárok gyűjtötték össze és próbálták ki, a feltöltött anyagokat pedig egyetemi oktatók lektorálták.

A Tansegéd.hu-val kapcsolatos egyeztetések már 2019. decemberben elkezdődtek, az adatbázis összeállításának, ellenőrzésének és rendszerezésének pedig tavaly nyáron láttak neki az alapítvánnyal együtműködő szakértők. A webes megjelenésről önkéntesek gondoskodtak. A fejlesztés költségeit cégek és magánszemélyek adták össze.

További részletek itt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás