24 hír az elmúlt 24 órából

2021.01.29. · TECH

RONA

🌞 🚑 Milyen nyárra számíthatunk így, hogy még mindig a nyakunkon ül a koronavírus? A Wired cikke több szakértő bevonásával járja körül a kérdést.

🌜 🌛 Bizonyos alapbetegségek súlyosbíthatják a koronavírus-fertőzés lefolyását. Sokszor hallhattuk, hogy az idős kor és az elhízás is ilyen kockázati tényezők lehetnek; azt már kevesebbszer, hogy a skizofrénia még ennél is veszélyesebb alapbetegség lehet.

🦠 🔬 Az Emory Egyetem kutatói vírusszekvenálással próbálják feltérképezni a koronavírus terjedését és a különböző variánsok kialakulását.

CUKI

🦦 🗯 A csupasz földikutya több dialektusban kommunikál – állapította meg a Max Delbrück Center tanulmánya. (Nem mintha a föld alatt nem lenne tökmindegy.) Ha már dialektus: mi miért nem hívjuk a földikutyákat meztelen vakondpatkánynak (naked mole rat), mint az angol anyanyelvűek?

🐧 👋🏻 Hallottátok már azt a viccet, ami úgy kezdődik, hogy két pingvin beszélget? Eddig mi sem ismertük, de a némafilmes verzióját január 9-én forgatták le a Falkland-szigeteken.

AERO

✈️ 🛀🏻 Az Amerikai Egyesült Államok légiereje kisebb módosítást eszközölt a B–52 Stratofortress nehézbombázó repülőgépen: függönyt tettek a vécéfülke elé, hogy a női pilóták is zavartalanul pisilhessenek bevetés közben.

🌔 🛰 Nagyjából három hét múlva landolhat a Marson a Perseverance névre keresztelt űreszköz. A BBC alapos cikkben összegezte, hogy mit várhatunk a legújabb marsjárótól.

❄️ ☄️ A Földön igen ritkán találkozhatunk a jarosit nevű ásvánnyal, de egy kutatócsoportnak sikerült kimutatnia a kristályos szulfátot az antarktiszi jégből. Ha ez nem lenne elég meglepő, az is kiderült, hogy a vizsgált szulfátminta nem is a Földről, hanem a Marsról származik.

TINI

🤳🏻 🧟 A közösségi média csontozóbárdként trancsírozza szét a tinédzserek mentális egészségét – idézi a BBC az Education Policy Institute és a Prince's Trust ötezer fő bevonásával készült jelentését.

🚬 🔞 Remélhetőleg a tinédzserek nem marihuánával enyhítik a közösségimédia-használat káros mellékhatásait, mivel az írországi RCSI Egyetem kutatása szerint a rendszeres fiatalkori füvezés csökkenti az intelligenciahányadost.

TECH

🌇 💰 Miami lehet az új Szilícium-völgy, legalábbis azzal kísérleteznek, hogy nagy számban csábítsák magukhoz az ígéretesebb startupokat. A célkitűzést a város polgármestere és a japán Softbank is támogatja; az előbbi lelkesen, az utóbbi százmillió dollárral.

👨🏻🦳 📲 Milyen kütyüket használ Joe Biden? És mekkora kiberbiztonsági kockázatot jelent, ha az Egyesült Államok vezetője technofil? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a BBC cikkéből.

🕋 💚 A Microsoft közzétette az aktuális fenntarthatósági jelentését, de nem dokumentumként, hanem Minecraft-pályaként.

🏙 🙈 San Francisco után New York is betilthatja az arcfelismerő technológiákat.

⚖️ 📱 A Facebook trösztellenes pert indítana az Apple ellen. Ez ugyanaz a Facebook, ami a konkurencia felvásárlásával szokott védekezni a piaci verseny ellen.

💻 🗽 Nem emiatt, de az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is odaszúrt a Facebooknak egy, a magánszféra védelméről szóló konferencián.

.NET

💶 💀 Korábbi cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy fizetős lesz az internet. Ian Levy, a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ szakmai igazgatója szerint a globális internet pusztulása és a világháló balkanizálódása vár ránk. (De legalább nem fog pénzbe kerülni!)

📰 📤 A hírlevél a kilencvenes évek óta nem látott népszerűségnek örvend. A sikerére a Facebook is felfigyelt: a New York Times szerint már dolgoznak a saját hírlevélszerkesztő és -kézbesítő szoftverükön.

🎞 ⏳ Új videóformátumot vezet be a YouTube: az úgynevezett clipping segítségével 5-60 másodperces élő videókat tudunk majd megosztani.

DOKI

🤮 🧫 A San Diegói Egyetem kutatása szerint a poszttraumás stressz, azaz a PTSD súlyosságát nemcsak a traumát kiváltó esemény intenzitása, hanem genetikai tényezők is befolyásolják.

🔊 🧠 A Kaliforniai Egyetemen kidolgozott kísérleti ultrahang-terápiával kezelhetők lehetnek a súlyos tudatvesztéstől szenvedő páciensek. Az új eljárással újraindították két sérült páciens agyát, pedig csak egy hajszál választotta el őket a teljes kómától.

HŰHA

🖌 🖼 Gondolkodtál már rajta, hogy miért annyira egyformák a nagy cégek és a kis startupok reklámdizájnjai? A Wired utánajárt, és megnevezte a bűnöst, a Corporate Memphist.

🇮🇱 👘 Miből készültek a ruhák Dávid és Salamon király korában, és milyen színezőanyagokkal festették meg a názáreti Jézus lila köntösét? A phys.Org cikkéből kiderül.

👌🏻 🥡 A University College London kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy miként észleli és dolgozza fel az emberi agy a tapintási ingereket. Ehhez szokatlan segédeszközt választottak: a szecsuáni borsot.