Mit csinálj, ha széncinege került a postaládádba?

2021.03.01. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint márciusban számíthatunk az évben először arra, hogy madárfészek kerül a postaládánkba. A jelenségért a széncinege (Parus major) sajátos ízlése, illetve a postaládák nem megfelelő kialakítása is felelős.

A billenőajtós postaláda segít megelőzni a bajt, a madárbarátok emellett B típusú mesterséges odúk kihelyezésével gondoskodhatnak a cinkék lakhatásáról. Amennyiben a madarak már beköltöztek, az egyesület közleménye szerint a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, a postást pedig cetlivel érdemes tájékoztatni róla, hogy a láda átmenetileg foglalt. Ebben az esetben nagyjából egy hónapnyi fennakadásra lehet számítani, de a madarak még visszatérhetnek: az MME szerint hasonló esetek a nyár második feléig is előfordulhatnak.

Odúhálózat

A széncinege sikerének egyik titka éppen az a szokása, hogy más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyeken is szívesen megtelepszik. A postaláda mellett találták már fészkét alagcsőben, vázában, kerítésoszlopban, útterelő bójában, állítva tárolt matractekercsben, virágcserépben, kandeláberben, kéményben és utcai csikkgyűjtőben is.

photo_camera Tökéletes fészkelőhelynek tűnik Fotó: Orbán Zoltán / MME

A széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasban lévő fészkelőhelyekhez, ezért is választja szívesen otthonául a postaládát: az MME szerint a Magyarországon elterjedt postaládák a madarak szempontjából az ország legnagyobb mesterségesodú-hálózatának tekinthetők. A cinegék persze nem tudják, hogy ez veszélyes: a madarak megszokták, hogy a járdán emberek vannak, a küldemények kézbesítése pedig olyan rövid időn keresztül tart, hogy nem érzékelik fenyegetésként, a bedobott levelek viszont károsíthatják a kotló madarat, a tojásokat és a fiókákat is.

Akkor is lehet még lépni, ha észrevesszük, hogy miben mesterkednek a madarak: ilyenkor egy fészkelőodú kihelyezésével, illetve a postaláda nyílásának betömésével meg lehet próbálni meggyőzni őket, hogy a láda helyett inkább az odúban folytassák az otthonteremtést.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás