Megvan, mikor száll fel először a NASA marshelikoptere

2021.03.25. · tudomány

A NASA bejelentette, hogy április 8-án szállhat fel először az Ingenuity nevű marshelikopter, amely a Perseverance küldetésével érkezett a bolygóra február 18-án. A helikoptert egyelőre a marsjáró hordozza magával, és a Perseverance már el is indult arra a területre, amelyet a NASA légtérnek jelölt ki – itt 30 marsi napja (31 földi nap) lesz arra, hogy elvégezze a tesztrepüléseket.

Az 1,8 kilogrammos, ikerrotoros helikopter elsőként apró szökkenéseket tesz majd a Mars ritka légkörében, és a NASA a Wright fivérek első repüléséhez hasonlítja az eseményt – olyannyira, hogy szimbolikusan az első irányítható, motoros, levegőnél nehezebb eszközzel való repülést végrehajtó testvérpár repülőgépének szárnyából vett, nagyjából egy bélyegnyi méretű anyagdarabot rögzítettek a helikopterre.

A 10x10 méteres területen kisebb ugrásokat végző Ingenuity repülését, ha minden jól megy, hamarosan mindenki láthatja, hiszen a Perseverance kamerái mindent rögzítenek. „Képeket biztosan készítünk, reméljük, videót is lehet majd” – mondta a BBC-nek Farah Alibay, a NASA mérnöke. Ez azért nehézkes, mert a marsjáró és a helikopter külön órák alapján működik, és ezeknek tökéletes összhangban kell lenniük ahhoz, hogy a Perseverance-et utsasítani lehessen a felvételek készítésére.

link Forrás

Az első repülést úgy tervezték a NASA mérnökei, hogy a helikopter körülbelül 3 méterre emelkedjen fel a felszíntől, lebegés közben fordulatokat tegyen, majd leereszkedjen a földre. „Ha minden jól megy, akkor elkezdhetünk bonyolultabb feladatokat adni neki. De ezt még nem dolgoztuk ki részletesen” – mondta a lapnak Havard Grip, az Ingenuity első számú pilótája.

Lori Glaze, a NASA bolygótudományi központjának vezetője szerint a helikopter segítségével akár olyan területekről készülhetnek felvételek, amelyeket a marsjáró nem tud megközelíteni, emellett feltérképezheti a területet a marsjáró számára, hogy az a lehető leghatékonyabban jusson el a tudományos szempontból legfontosabb és legérdekesebb területekre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás