Drónon repülő emberek videói terjednek, hamarosan piacra dobják a légdeszkát

2021.04.29. · TECH

Az elmúlt 10-15 évben időről időre felmerül, hogy már nagyon közel járunk ahhoz, hogy a Vissza a jövőbe 2. című film híres légdeszkáját (hoverboardját) megvalósítsák és piacra dobják. Elvégre már így is 6 éves csúszásban vagyunk a film cselekményéhez képest.

2015-ben a kanadai Catalin Alexandru Durura figyelt fel a világ, akinek 50 métert kellett megtennie saját építésű propelleres lebegő eszközén, hogy Guinness-rekordot döntsön, és egyből 275 méteres távot teljesített egy tó fölött. Több magánakcióban eszkábált hoverboard után a francia Franky Zapata megmozdulásai keltették a legnagyobb visszhangot, aki kerozinmeghajtású eszközével 2019-ben átrepülte a Franciaországot Angliával összekötő La Manche-csatornát.

Most néhány napja egy nyolc másodperces, különösebb kontextus nélküli videó kezdett terjedni a Twitteren. Ezen egy bukósisakos alak látható, ahogy közúton, az úttest fölött lebegve hajt át egy kereszteződésen egy drónra emlékeztető eszközön állva.

link Forrás

Bár a jeleneten nem a Duru által alapított Omni Hoverboards terméke látható, a TMZ a videó láttán felvette a kapcsolatot a céggel, amely azt állítja, hogy remélhetőleg 2021 nyarán, de legkésőbb az év végéig szeretnék piacra dobni a tökéletesített készüléket. Az egyelőre limitált kiadásra tervezett eszközt 10 propelleres változatban 36 ezer, 8 propelleresben 27 ezer dollár körüli árra lőtték be. Míg a korábbi prototípusok legfeljebb 1–3 percig tudtak a levegőben maradni, az új termék állítólag már 30 percig képes lebegni.

A videón egyébként Hunter Kowald látható, aki a Youtube-profilja szerint saját fejlesztésű eszközével hajt végre tesztrepüléseket, és befektetőket vár a projekthez.

link Forrás

Kowald nagyjából minden közösségi médiás platformon nyomul a látványos videóival, de a TikTokon különösen nagyot futnak az ilyen produkciók. A TikTok előnye, hogy ha felkapnak egy videót, az szinte automatikusan követők követőinek millióihoz jut el, egy félmilliós követőtáborral rendelkező (átlagosan néhány tízezer megtekintést begyűjtő) kaliforniai longboardozó Kowaldról készített videóját például már több mint 4 millióan látták.

link Forrás

Hoverboard néven terjedtek el egyébként a kétkerekű, giroszkopikus elven működő akkumulátoros szerkezetek is, ezt érdemes mindig észben tartani, ha a lebegő termékek után kutat az ember.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás