Már az Apple is megérzi a csipgyártás globális bezuhanását

2021.05.03. · TECH

Az Apple figyelmeztetett, hogy év végén készlethiánnyal nézhetnek szembe. A számítógépes chipek gyártása a koronavírus-járvány miatt az elmúlt évben visszaesett, amit a világ összes gyártója megérez, akinek mikrocsipek vannak a termékeiben. Ha figyelembe vesszük, hogy ma már egy képeslapot sem lehet mikrochip nélkül eladni, könnyen képet alkothatunk róla, hogy a nehézségek hány vállalatot érinthetnek világszerte.

A gyártók eddig kitüntetett figyelemmel kezelték a legnagyobb megrendelőket – természetesen, hiszen ők nagy tételben rendeltek, és biztos ügyfélnek számítottak –, de az Apple figyelmeztetése alapján nem egyhamar fogunk kilábalni a bajból.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint a gyártási nehézségek főleg a saját tervezésű, M1 típusjelű chipet érinti, valamint az összes azzal felszerelt Apple-terméket, beleértve az új iPad Pro táblagépet, illetve a 2021-es iMac asztali gépeket. Bár a szerdai bejelentés alapján az Apple profitja az elmúlt évben 54 százalékkal nőtt, a csipgyártási nehézségek ezt is visszavethetik.

„Számításaink szerint nem a kereslet, hanem a kínálat lesz korlátozott. A hiány elsősorban az iPadet és a Macet érinti. Az igényeink kielégítése jó kezekben van, de fogalmam sincs, hogy mások mihez kezdenek. Csak annyit mondhatok, hogy megtesszük, ami tőlünk telik.”

idézte a BBC News az elemzőknek nyilatkozó Tim Cookot. Cook szerint nagyon-nagyon nehéz lenne megjósolni, hogy várhatóan mikor lesz vége a készlethiánynak.

A csipgyártó létesítmények hatalmas költségei alapján a megmaradt gyártók teljes kapacitással dolgoznak, de még így is időbe fog telni, mire a kínálat felzárkózik a megnövekedett kereslethez.

„Noha a gyártók és a vállalatok küszködnek a félvezetőhiány-probléma megoldásával, a mostani probléma 2018-ig, az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háborúig vezethető vissza. A koronavírus-járvány ezt erősítette föl, ahogy a kereslet kielégítésével küszködő vállalatok is megtapasztalhatták, vagy meg fogják tapasztalni, ahogy a gazdaság egyre jobban fellendül.”

– mondta a BBC-nek Ben Barringer a Quilter Cheviot részvényelemzője.

A világjárvány alatt az Apple eladásai – legyen szó telefonokról, alkalmazásokról vagy más eszközökről – egyre növekedtek, mivel a vásárlók egyre több időt töltöttek a készülékeikkel, akár munkára, akár vásárlásra, akár szórakozásra használták őket. A vásárlók lecserélték a régi készülékeiket a tavaly piacra dobott 5G-kompatibilis telefonokra, és új Mac számítógépeket, illetve iPad táblagépeket is vásároltak, hogy otthonról dolgozhassanak és tanulhassanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás