A Temze zsilipjében rekedt egy eltévedt bálnaborjú

2021.05.10. · majom

A rendőrség, a királyi vízimentők és a tűzoltóság órákon át dolgozott a múlt éjjel London nyugati részén, hogy biztonságba helyezze a Temzében csapdába került bálnaborjút – ami a szakértők szerint csukabálna.

A bálnát vasárnap este vették észre Richmond Lock gyalogoshídnál, bár a hírek szerint korábban néhány mérfölddel feljebb, a Barnes hídnál is felbukkant.

Este 7 körül azonban elakadt szegény a Richmond Lock zsilipnél a hajók átemelésére szolgáló csörlőknél. A vízimentők este 9 körül érkeztek a 3-4 méter hosszú borjú mentésére. Addigra a betonon elakadt bálnának már sérülései is voltak.

link Forrás

Órákig tartott, míg a vízi mentők és a tűzoltók kiszabadították az állatot, amelyet jelenleg állatorvosi megfigyelés alatt tartanak, hogy elég erős-e, hogy visszaúsztassák a folyón, és szabadon engedjék a tengerben. Az alábbi videó a mentés pillanatát örökíti meg, de sajnos nem sok látszik.

link Forrás

A csukabálna az egyik legkisebb bálnafaj, kifejlett példányai legfeljebb tíz méter hosszúak. A nőstény bálna tíz hónap vemhesség után az Egyenlítő közelében hozza világra a borjút többnyire az október és december közötti időszakban. A borjú születésekor körülbelül 280 centis, és anyja mintegy öt hónapig szoptatja. Amikor egy hónapos lesz, az anya elindul vele észak felé, hogy a nyarat már a sarkvidéki vizekben töltsék.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás