A bálnák több mint fele gabalyodott már bele halászhálókba

2021.02.09. · tudomány

Eddig világszerte erősen alábecsülték, hogy mekkora mértékben veszélyeztetik a különféle halászati eszközök a bálnák testi épségét – állítják amerikai, brit és kanadai tengerbiológusok, akik az Endangered Species Research folyóiratban számoltak be legújabb kutatási eredményeikről.

A kutatók a kanadai Labrador-félsziget, Új-Fundland és az Új-Skócia-félsziget által határolt Szent Lőrinc-öböl bálnapopulációját vizsgálták a magasból. A drónfelvételek tanulsága szerint a Föld legnagyobb élő állatának tartott kék bálnák (Balaenoptera musculus) 60 százalékának, a hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) 55 százalékának vannak olyan sebhelyei, amelyeket a tengeri horgászat, illetve halászat során használt eszközök ejtettek.

A becslések szerint évente legalább 300 ezer bálna és delfin pusztul azért, mert sérülést szenved a halászati eszközöktől, de eddig az volt az általános vélekedés, hogy elsősorban a kisebb testű tengeri emlősöket veszélyezteti a halászat, illetve a horgászat. A mostani kutatás azonban azt állítja, hogy a nagyobb testű bálnafajok egyedeinek 60-80 százaléka élt át élete során kisebb vagy nagyobb balesetet.

Kék bálna madártávlatból
photo_camera Kék bálna madártávlatból Fotó: Wikipédia

A BBC által ismertetett eredmények azt mutatják, hogy a hátúszók mellett a bálnák farokrésze sínyli meg leginkább ezeket a találkozásokat, bár, mint a kutatók mondják, a drónfelvételekből nem derül ki, hogy az állatok feje és hasi része mennyire sérül, ha belegabalyodnak az óriási méretű hálókba.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás