Mark Zuckerberget kiszavazták a saját emberei a világ legjobb vezérigazgatói közül

2021.06.17. · TECH

A Glassdoor a munkahelyek átláthatóságát célozza: összegyűjti és publikálja a különböző cégeknél dolgozó munkavállalók véleményét. Az aggregátor használata nagyjából annyira bonyolult, mint egy ételrendelő alkalmazásé, csak itt nem bécsi szeleteket, hanem munkahelyeket kell pontoznunk. A felhasználók megoszthatják egymással, hogy milyen feladatkörben dolgoztak, mennyit kerestek vele, és milyen kockázatokkal kell számolni.

A Glassdoor a bolygó 100 kedvenc vezérigazgatójáról is listát vezet. Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója 2013 óta minden évben felkerült a listára; a debütálása évében rögtön az első helyen nyitott. Ugyanakkor fennáll a gyanú – írja a Bloomberg –, hogy Zuckerbergnek kevesebb elégedett alkalmazottja lehet, mint 8 éve volt, mivel lecsúszott a 100 legnépszerűbb vezető toplistájáról.

Az élbolyból kisodródott Zuckerberg népszerűsége – amit a kapott értékelések pontszámából átlagolnak – továbbra is magas: 88 százalék körül jár. Ez jóval több a 73 százalékos vezérigazgatói átlagnál, de nem elég ahhoz, hogy lekörözze a Microsoft-vezér Satya Nadella 97 százalékát, vagy az Apple-főnök Tim Cook 95-jét. Az élmezőny átrendeződésével Cook maradt az egyetlen vezérigazgató, akit 8 éve nem sikerült kiszavazni a Glassdoor Top 100-ból.

Az eredmény rontja a cég munkaerő-toborzási esélyeit

2020 és 2021 májusa között a Facebook több mint 700 munkatársa írta meg a Glassdoorra, hogy mit gondol a cégről és Zuckerbergről. A felmérés szerint a vezérigazgató iránt érzett szeretet 2020 végén, illetve 2021 első hónapjaiban kezdett lanyhulni. A Facebook akkortájt az amerikai elnökválasztási botrányokkal és a koronavírus-járványt övező dezinformációs kampánnyal volt elfoglalva, de a Glassdoor felmérése nem tisztázta, hogy ez faragott-e le Zuckerberg népszerűségéből.

Bár a felmérésben a Facebook több mint 60000 dolgozójának csak a töredéke vett részt, a Bloomberg szerint elképzelhető, hogy Zuckerberg visszaesése és a negatív értékelések megszaporodása gyengítheti a a Facebook munkaerő-toborzási esélyeit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás