Zuckerberg szerint a Twitter hibázott, amikor helyreigazította Donald Trumpot

2020.05.28. · TECH

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója szerda este interjút adott a Fox Newsnak, ami csütörtökön kerül majd adásba. A beszélgetésben arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Twitter helytelenül járt el, amikor figyelmeztető linket helyezett el Donald Trump amerikai elnök levélszavazásról szóló tweetjei mellett.

A kérdéses bejegyzésben az elnök azt állította, hogy a levélszavazás a választási csalások melegágya, a postaládákat kirabolják, a szavazólapokat meghamisítják stb.. A Twitter az elnöki posztok mellett egy-egy linket helyezett el „tények a levélszavazásról” felirattal, amelyek egy-egy rövid leíráshoz vezetik az olvasót. Ez volt az első eset, hogy az elnök állításának valóságtartalmát megkérdőjelezték. Trump – a Twitteren – úgy reagált, hogy a Twitter beleavatkozik az elnökválasztásba.

Zuckerberg a Foxnak azt mondta, hogy a közösségi oldalaknak nem kell az igazság bajnokait (szó szerint az igazság bíróit) játszaniuk. „Szerintem a mi szabályozásunk eltér ebben a Twitterétől.

Erősen hiszek abban, hogy a Facebooknak nem kell az igazság bajnokát játszania minden online megnyilvánulással kapcsolatban.

Általában véve a magáncégeknek nem kellene ezt csinálniuk, különösen ezeknek a platformokat üzemeltető vállalatoknak nem szabadna ebbe a helyzetbe kerülniük” – mondta a Facebook alapítója.

photo_camera 2018. októberi kép Trumpról és a Facebook, illetve a Google hivatalos lobbistáiról. Az elnöktől balra Kevin Martin, a Facebook amerikai közpolitikai főnöke, jobbra pedig Susan Molinari, a Google közpolitikáért és kormányügyekért felelős elnökhelyettese látható. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Jack Dorsey, a Twitter vezetője úgy reagált, hogy a cég „továbbra is rá fog mutatni a választásokat érintő inkorrekt vagy vitatható információkra szerte a világon. Ettől még nem válunk az »igazság bajnokaivá«. Az a szándékunk, hogy összekapcsoljuk az egymásnak ellentmondó álláspontokat, és megmutassuk egy-egy ügy több oldalát, hogy az emberek maguk ítélhessék meg. Ehhez nagyon fontos, hogy átláthatóbban működjünk, hogy az emberek világosan lássák, mit miért csinálunk.”

link Forrás

Trump, aki úgy érezte, sérültek a szabad véleménynyilvánításhoz való jogai, szerdán bejelentette, hogy valami nagy-nagy dologra készül, rendeletet hoz a közösségi oldalakról. Ennek részleteit csütörtökön jelenteni be, a világ izgatottan vár.

Annál is inkább, mert szerdán az elnök még arról beszélt, hogy akár be is csukathatja a közösségi oldalakat. „A republikánusok úgy érzik, hogy a közösségi oldalak teljesen elnémítják a konzervatív hangokat. Erősen szabályozni fogjuk ezeket, vagy be is zárjuk őket, mielőtt ez megtörténhet. Láttuk, hogy mivel próbálkoztak, és mivel buktak el 2016-ban. Nem engedhetjük, hogy ez még egyszer végbe menjen, csak még körmönfontabb módon” – fogalmazott a Twitteren a 2020-as választásra készülő elnök.

link Forrás

„Nagy Nap lesz ez a közösségi média és az IGAZSÁGOSSÁG számára” – írta két órával ezelőtti bemelegítőposztjában az elnök.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás