A Facebook részvényeseinek 68 százaléka leváltaná Mark Zuckerberget

2019.06.04. · gazdaság

A Facebook részvényeseinek május 30-i éves közgyűléséről készült jelentés szerint elképesztő mértékben nő az alapító-cégvezető Mark Zuckerberggel szemben elégedetlenkedők aránya. A közgyűlésen elhangzottakat kielemző Open Mic nevű, vállalatszervezéssel foglalkozó cég szerint a külső részvényesek két fontos kérdésben is Zuckerberg ellen döntöttek – igaz, a Facebook belső működése miatt ennek várhatóan kevés következménye lesz.

A külső, tehát a Facebook menedzsmentjén és igazgatóságán kívül álló részvényesek 68 százaléka szavazott amellett, hogy Zuckerberget el kell távolítani a cégvezetői posztból, és helyette egy független igazgatót kell kinevezni a tanács élére. Ezt már tavaly is felvetették egyébként, de akkor még csak az 51 százalékuk támogatta a javaslatot.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A részvényesek elsősorban azon háborodtak fel, hogy Zuckerberg képtelen volt a helyén kezelni a Facebook elmúlt két évét meghatározó botrányokat, például a közösségi oldal befolyásoló szerepét a legutóbbi amerikai elnökválasztásban vagy a Cambridge Analytica adatvédelmi botrányát. Szerintük a cégnek jót tenne, ha lenne egy olyan vezető, aki felelősségre tudná vonni az alapítót az ilyen esetekért.

A Facebook-részvények ára a 2018. júliusi, 210 dolláros csúcsról december közepére 125 dollárra esett vissza, az azt követő, a vártnál kisebb mértékű növekedés pedig csak április végéig tartott, amikor 195,5 dollárig kúszott fel az árfolyam. Az elmúlt hónap folyamatos csökkenésén még dobott egyet az, hogy hétfőn az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is bejelentette, hogy versenyellenes vizsgálatot indít a nagy techcégekkel, így a Facebookkal szemben is. A részvények ára így most 164 dollár körül mozog.

A Facebook elmúlt 2 évének részvényárfolyama
photo_camera A Facebook elmúlt 2 évének részvényárfolyama Forrás: Yahoo Finance

Emellett 83,2 százalékuk támogatta azt a javaslatot, hogy számolják fel a Facebook jelenlegi, két részre osztott részvényesi struktúráját – jelenleg az A osztályú részvényekkel rendelkezők részvényenként egy szavazattal, a B osztályúak pedig részvényenként 10 szavazattal bírnak a cég ügyeit illetően. Utóbbiakkal csak a cégvezetők rendelkeznek, ráadásul ezek 75 százalékát maga Zuckerberg birtokolja.

Vagyis Mark Zuckerberg körülbelül 60 százalékos hatalma van a cégen belül, így szépen le is szavazták mindkét javaslatot, a külső részvényesek többségi akarata ellenére.

Kapcsolódó cikkek: 

link Forrás
link Forrás