Éveket kellett rá várni, de most ikreket szült a tokiói állatkert óriáspandája

2021.06.24. · tudomány

Négy éve nem volt arra példa, hogy óriáspanda szülessen az 1882-ben alapított tokiói Ueno állatkertben, de szerdán végre erre is sor került: a Shin Shin nevű pandamama hajnalban ikreknek adott életet. A bocsok fél óra eltéréssel születtek, és a CNN híre szerint egyelőre nem kaptak nevet, és a nemüket sem állapították meg.

„Az egész csapatunk azon dolgozik, hogy megfigyeljük és védelmezzük az óriáspanda-anyukát és kölykeit” – írta az állatkert stábja egy közleményben. Egyelőre csak az egyik bocs súlya derült ki, ő 124 grammot nyom. A közzétett képek alapján a bocsok még csak nagyjából egy emberi kézfej méretének felelnek meg.

photo_camera Az elsőként született kispanda Fotó: HANDOUT/AFP

Shin Shin 2005 júliusában született az óriáspandák menedékének szánt kínai Wolong Nemzeti Parkban, majd 2011-ben hím társával, Ri Ri-vel együtt érkezett a tokiói állatkertbe. Első kölykük a Xiang Xiang névre hallgat, ő 2017 júniusában jött a világra. A pandák hírhedten nehezen szaporodnak a vadonon kívül, mivel a nőstények évente egyszer tüzelnek, és nagyon megválogatják a partnereiket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a bocsokat mikor láthatják az állatkert látogatói, ahogy Shin Shint is csak a gondozók láthatják, mióta június elején elkezdtek rajta megmutatkozni a terhesség jelei.

link Forrás

Shin Shin és Ri Ri mindenesetre már egy öttagú család fejei, és a család különös figyelmet élvez: még Japán kabinetfőtitkára, Katsunobu Kato is gratulált az állatkert stábjának a jeles alkalomból. „Úgy gondolom, az állatkert összes dolgozója megtesz mindent, amit csak lehet, hogy egészségesen tartsák a pandacsaládot, és remélem, mindenki figyelmesen, csendesen vigyáz majd rájuk” – mondta a kormánytisztviselő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás