Gyors, gyönyörű és méregdrága: jön az Aston Martin hibrid szupersportautója

2021.07.16. · TECH

Nem a McLaren az egyetlen brit szupersportautó-gyártó, ami elképesztő sebességű hibrid járműveket készít: mostanra az Aston Martin is bemutatta saját gyártmányú hibridjét, a Valhallát. A jármű négyliteres, V8-as motorját az AMG gyártotta. A benzinmotor 740 lóerőt présel ki magából, a kettős villanymotor pedig 201 lóerővel járul hozzá a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

A kétajtós Valhalla alig 2,5 másodperc alatt éri el a 100 kilométeres óránkénti sebességet; a csúcssebessége hihetetlen, 350 kilométer/óra. Tisztán elektromos üzemmódban 9 mérföldet (14 kilométert) tehet meg – igaz, ilyenkor be kell érnünk a szerény, 128 kilométeres óránkénti sebességgel.

Az 1549 kilogramm tömegű Valhalla nyolcsebességes, két kuplungos váltórendszert használ. (Tolatófokozat nincs benne: hátramenethez az elektromos motort használja.) A villanymotor jelentős mértékben megnöveli az összkerékhajtású rendszer nyomatékelosztását, így a Valhalla nemcsak gyors, de meglehetősen agilis jármű is.

Nagyon szép, nagyon gyors, nagyon drága: Aston Martin Valhalla.
photo_camera Nagyon szép, nagyon gyors, nagyon drága: Aston Martin Valhalla. Fotó: Aston Martin

Az Aston Martin becslései szerint a Valhalla hat és fél perc alatt tehet meg egy kört az egyik leghíresebb európai versenypályán, a Nürburgring Nordschleifén. Szerencsére nemcsak tükörsima versenypályákon lehet használni, mivel a könnyített karbonszálas karosszéria tetszés szerint elemelhető a talajtól.

Az Aston Martin szerint a Valhalla 2023 végétől lesz kapható. Aligha lesz belőle népautó, mivel az Egyesült Királyságban várhatóan 600-700 ezer fontért (252-294 millió forint) fogják árulni, és csak két és fél évig tervezik gyártásban tartani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás