Dormán Hanga, az ELTE mesterszakos hallgatója nyerte a CEU és a Qubit közös esszépályázatát

2021.08.04. · médiapartner

Lezárult a CEU és a Qubit első közös, egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett esszépályázata, amelyben a CEU Határtalan Tudás eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat vártunk.

A májusban elindított verseny célja az volt, hogy minél több fiatal legyen aktív részese a modern tudomány eredményeiről szóló közbeszédnek, szakmai diskurzusoknak. A CEU Demokrácia Intézetének Határtalan Tudás sorozatában magyar tudósok saját kutatási eredményeiket mutatják be közérthetően, aktuális témakörökben: klímaváltozás, hálózatkutatás, adattudomány, vallástörténet, közgazdaság, pszichológia, őstörténet stb. Az előadások és a beszélgetések megtekinthetők a Határtalan Tudás lapjain, az eseményekről készült rendszeres beszámolók és interjúk a Qubiten olvashatók.

A kiírásban megfogalmazott közepesen szigorú, a tudományos munkálkodást emuláló formai és tartalmi követelményeknek végül 42 db pályamű tett eleget, a legkülönböző témákat citálva a járvány társadalomszervezési hatásaitól a klímaváltozás és a biodiverzitás kapcsolatán át, a mesterséges intelligenciák katonai célú felhasználásán keresztül a legfrissebb hálózatkutatási és evolúcióbiológiai megfejtésekig.

Kik döntöttek?

A beérkezett esszéket a CEU és a Qubit által felkért tudósokból és kutatókból álló zsűri bírálta el:

  • Enyedi Zsolt politológus, a zsűri elnöke (CEU)
  • Fábri György tudományszociológus (ELTE)
  • Gáspár Merse Előd kognitív kutató, a Qubit rovatvezetője (CEU)
  • Kertész János Széchenyi-díjas fizikus, hálózatkutató (CEU)
  • Laszlovszky József középkortörténész, régész (CEU)
  • Sándor Judit bioetikus, a CELAB vezetője, a Qubit szerzője (CEU)
  • Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, az IPCC vezető elemzője (CEU)
  • Varga Máté genetikus, a Qubit szerzője (ELTE)

Győztesek

  • 1. helyezett: Dormán Hanga, az ELTE Számítógépes és Kognitív Idegtudomány MSc-jének végzős hallgatója, a Rajk Szakkollégium tagja (Az idegen elmékre támaszkodni nehéz, de érdemes), nyereménye 250 ezer Ft. A nyertes írás itt olvasható.
  • 2. helyezett: Bagi Eszter, az ELTE Kulturális Antropológia Tanszékének mesterszakos hallgatója (Gyász, trauma és „jó halál” járvány idején), nyereménye 150 ezer Ft.
  • 3. helyezettek, megosztva: Békefi Bálint, a University of Chester végzős teológia-mesterszakos hallgatója (Vallás és testiség modern megközelítésben: a keresztény fizikalizmusról) és Janszky-Máriás Nikol, az ELTE angol-kínai tanárszakos hallgatója (Éghajlatváltozás – válság a világban és itthon), nyereményük 50 ezer–50 ezer Ft.

A nyerteseknek gratulálunk, hamarosan felvesszük velük a kapcsolatot, egyúttal minden kedves esszéversenyzőnek köszönjük a nagyszerű írásokat!