A terhesség alatt szedett paracetamol tartalmú gyógyszerek fejlődési zavart okozhatnak

2021.09.24. · tudomány

Egyre nagyobb összefüggést fedeznek fel a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók és az anyaméhben kialakuló fejlődési rendellenességek között, ezért egy közel száz kutatóból, orvosból és közegészségügyi szakértőből álló csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhesség alatt érdemes a minimálisra korlátozni a paracetamol tartalmú szerek bevitelét, és ezt a figyelmeztetést lehetőleg a gyógyszeres dobozokon is fel kellene tüntetni.

A kutatók a Nature Reviews Endocrinology című lapban tették közzé a konszenzusos közleményt, amely több mint 25 év kutatási eredményeinek összegzésén alapul, miszerint a terhesség alatt szedett paracetamol „súlyos idegfejlődési, húgy-ivarszervi és nemzőszervi károkat okozhat.”

A közlemény szerint a paracetamolt széles körben úgy ismerik, mint a terhesség alatti láz- és fájdalomcsillapítás legbiztonságosabb módját, és az amerikai és európai gyógyszerhatóságok (FDA, EMA) is azt állítják, hogy nincs egyértelmű bizonyítéka a terhesség alatt szedett paracetamol káros hatásának. A közlemény szerzői arra kérik a gyógyszerfelügyeleti, szülészeti és nőgyógyászati szervezeteket, hogy hozzájuk hasonlóan tanulmányozzák át az legfrissebb kutatási eredményeket, és változtassanak ajánlásaikon.

Ibuprofén és paracetamol tartalmú gyógyszerek
photo_camera Ibuprofén és paracetamol tartalmú gyógyszerek Fotó: Wikimedia Commons

Mint írják, a terhességgel összefüggésbe hozható krónikus fájdalom kezelése nem eléggé kutatott terület, és míg a kezeletlen tartós fájdalom káros következményekkel járhat a nőknél, addig a terhesség alatti láz a születendő gyereket is veszélyezteti. A kutatók szerint egyensúlyra kell törekedni kezeletlen láz és fájdalom, valamint a gyógyszerek által okozott lehetséges káros hatások között.

Epidemiológiai kutatásokból kiderült, hogy a terhesség alatt bevitt paracetamol növeli a rejtettheréjűség és a csökkentett anogenitális távolság kialakulásának esélyét a fiúgyerekeknél, míg idegfejlődési zavarokat, például figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD) okozhat mindkét nemnél. A közleményben megjegyzik, ugyan ezeknek a kutatásoknak vannak korlátai, de in vitro és állatkísérletekkel is alátámasztották őket – mindenesetre a jelenségek további kutatására hívták fel a figyelmet.

Mint írják, elsősorban a terhesség alatti fájdalomcsillapítás újabb alternatíváit kell kutatni, ugyanis hiába bizonyították a paracetamol lehetséges káros hatásait, még mindig ez a legbiztonságosabb elérhető láz- és fájdalomcsillapító szer terhes nők számára, amennyiben az orvos által előírt megfelelő, alacsony dózisban használják.