William Shatner az űrbe készül, így ő lehet a valaha volt legidősebb űrhajós

2021.09.27. · tudomány

Úgy tűnik, Jeff Bezos nem adja magát egykönnyen az Elon Muskkal vívott űr-PR-harcban. Miután űrcége, a Blue Origin idén megkapta az engedélyt az űrturizmusra, júliusban öccsével, egy fizető vendéggel és egy 82 éves ex-NASA-tesztpilótával együtt felszállt a New Shepard űrhajóra, és sikeresen elhagyta a Földet, majd visszatért.

Erre Musk szeptember közepén azzal felelt, hogy elindította az első olyan űrutazást, amelyen kizárólag civilek vesznek részt – a SpaceX Inspiration4 küldetésében négyen utaztak a Dragon 2 űrhajón, és közel három napot töltöttek az űrben.

Most Bezosnál pattog a labda, és ha lehet hinni a TMZ által közzétett hírnek (amit több megbízhatóbb lap is átvett), akkor vetélytársára való tekintettel egy popkulturális húzással válaszol: októberben felküldi az űrbe William Shatnert, akit talán a legtöbben a Star Trek-univerzum egyik legfőbb szereplőjeként, James T. Kirk kapitányként ismernek.

William Shatner mint James T. Kirk kapitány (középen)
photo_camera William Shatner mint James T. Kirk kapitány (középen) Fotó: Paramount TV/Collection Christophel

A USS Enterprise csillaghajó helyett persze be kell érnie az alakjáról egyébként szintén könnyen felismerhető New Sheparddel, de ha összejön az utazás, akkor 90 évesen a valaha volt legidősebb űrhajósnak mondhatja majd magát – épp annak a Wally Funknak a rekordját döntheti meg, aki júliusban Bezosszal együtt utazott, 82 évesen. A körülbelül 15 perces villámutazás a hírek szerint egy dokumentumfilm részét képezi majd.

A Twitteren különösen aktív, 2,4 millió követővel rendelkező Shatner már többször szóvá tette, hogy ha lehetőség nyílik rá, szívesen meglátogatná a világűrt. Amikor 2020 májusában a SpaceX újra embereket küldött az űrbe amerikai helyszínről, a színész egy űrhajós sisakban fotózta le magát, és a Twitteren azt írta: „amúgy, Nasa, csak a biztonság kedvéért: jó rám a szkafander!”. Később a San Diegó-i geek-találkozón, a Comic-Conon beszélt arról, hogy hamarosan magánűrutazásban vehet részt – olyanban, amit a Blue Origin is kínál.

A hírt egyelőre sem a Blue Origin, sem Jeff Bezos, sem William Shatner nem erősítette meg – de lehet, hogy beszédesebb, hogy közben nem is cáfolták, pedig a hétvégén bőven lett volna rá lehetőségük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás