Először a történelemben valóban az űrben forgatnak egy űrjátékfilmet, nemrég dokkolt a stáb az ISS-en

2021.10.05. · TECH

Egy orosz űrhajós, egy filmrendező és egy színész indult útnak kedden, hogy az emberiség történetében először filmet forgasson a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A csapat egy Szojuz űrhajó fedélzetén, magyar idő szerint kora délután a kazahsztáni Bajkonurból startolt, és fél 5 körül dokkolt az ISS-en. A kilövést és a dokkolást élőben lehetett követni a Roszkozmosz online csatornáin.

A stáb a tervek szerint 12 napot tölt majd az űrben, ahol a The Challenge című játékfilm jeleneteit forgatják le. A film egy olyan orvosról szól, aki egy életmentő műtét miatt kerül az ISS-re.

link Forrás

A kedden útnak induló űrhajó fedélzetén Anton Skaplerov orosz űrhajós utazik majd, aki már három hosszú űrutazást tett, és a tervek szerint több hónapot tölt majd el az űrállomáson, mellette Klim Sipenko orosz filmrendező és Julia Peresild színésznő kapott helyet. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkozmosz) weboldalán azt írják, a film az orosz 1-es tévécsatorna, a Roszkozmosz és a Yellow, Black and White nevű stúdió közös tudományos-nevelésügyi projektje és arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az űrutazás egyre elérhetőbbé válik a hétköznapi emberek számára is.

Balról jobbra Julia Peresild színésznő, Anton Skaplerov űrhajós és Klim Sipenko filmrendező a Szojuz MS-19 űrhajó kilövése előtt.
photo_camera Balról jobbra Julia Peresild színésznő, Anton Skaplerov űrhajós és Klim Sipenko filmrendező a Szojuz MS-19 űrhajó kilövése előtt. Fotó: ROSCOSMOS PRESS SERVICE/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Oroszország igyekszik lekörözni a NASA-t és a SpaceX-et, amelyek egy Tom Cruise főszereplésével tervezett film forgatását készülnek az űrbe vinni, hogy így az első műhold, az első ember és az első kutya után az első űrben forgatott film is orosz lehessen. A Cruise-filmnek, amelynek terveiről tavaly számoltak be a készítők, egyelőre nincs kilövési dátuma.

Az indítást megelőző sajtótájékoztatón Peresild elmondta, hogy a rendezővel együtt vészhelyzeti alapkiképzést kaptak, és igyekeznek a forgatás részleteit a szokásos stábtagok nélkül megoldani. Például a színésznő saját magát sminkeli majd, a rendező pedig maga gondoskodik a fény- és hangviszonyokról. Személyes űrbéli tapasztalata még egyiküknek sincsen.

Az amerikaiakat sem kell félteni az orosz-amerikai űrvetélkedéstől, főleg mióta a magáncégek beszállásával egyre inkább beindulni látszik az űrturizmus. Szeptember végén röppent fel a hír, hogy a Star Trek Kirk kapitánya, William Shatner is az űrbe készül október 12-én, a Jeff Bezos kezében lévő Blue Origin fedélzetén. Decemberben pedig egy japán milliárdos és asszisztense tölt el 12 napot egy Szojuz kapszulában és a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a Space Adventures nevű amerikai cégen keresztül.

A filmstáb érkezését a következő linken közvetítették élőben:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás