A magyar diákok is megtanulhatnak kulturáltan vitatkozni a most induló Vitamétán

2021.10.20. · tudomány

Vitaméta néven strukturált vitaverseny indul gimnáziumba járó diákoknak – ez az első hasonló kezdeményezés Magyarországon. A kétfős csapatok egymással mérik össze képességeiket, és ami a legjobb, a verseny előtt élő és online felkészítő kurzust is tartanak nekik.

Az előbbire október 22-ig, az utóbbira október 29-ig jelentkezhetnek az érdeklődő diákok, a kilenc alkalomból álló felkészítés részvételi díja 1500 forint fejenként. Budapesti diákoknak élőben, vidékieknek interneten tartják a felkészítést. Az első versenyen a tervek szerint hatvan diák, azaz harminc csapat venne részt.

A cél, hogy a fiatalok elsajátítsák és gyakorolják a strukturált vitatkozás képességét, ezáltal hosszabb távon hozzájáruljanak a közbeszéd színvonalának növekedéséhez. A magyar közoktatásban ez nem tananyag, így bár sokan nagy tudással kerülnek ki az iskolapadból, nem tanulják meg az érvelés alapjait – aminek hatásai a mindennapi életben és a közbeszédben is érezhetők.

A Vitaméta egy egy éven át tartó rendezvénysorozat, csúcspontja a kétnapos magyar nyelvű vitaverseny. A felkészülési időszak októbertől februárig tart. A kurzusalkalmakon először az elméleti részeket veszik át a diákok, majd élő vitára kerül sor. A felkészülés része a viták értékelése és elemzése is.

A kétnapos versenyen öt egyórás selejtező után kerül sor a döntőre, tehát az összes résztvevő csapat legalább ötször vitázhat. Az első két helyezett csapat négynapos, teljes ellátással járó utazást nyer a World Universities Debate Championship döntőjére Belgrádba.

Brit parlament formátum

A Vitaméta a nemzetközi versenyeken bevett British Parliamentary (BP) vitaformátumot használja, ez egy folyamatos adok-kapokra fókuszáló vitaforma kétfős csapatoknak. A résztvevőknek mind a saját gondolataik kifejtésében, mind a mások gondolatainak megértésében és cáfolatában erősnek kell lenniük. A két oldal arról vitatkozik, hogy kívánatos-e, hogy a szóban forgó indítvány hatályba lépjen.

Az indítványt mindig a kormányoldal támogatja (pro) és az ellenzék ellenzi (kontra). Mindkét fél célja, hogy meggyőzze a saját igazáról a parlamentet (ezt hívják „háznak”), azaz a zsűrit. Indítvány lehet például a tandíj megszüntetése, az életfogytiglanra ítéltek számára engedélyezhető elektív halálbüntetés, vagy annak betiltása, hogy a hot dogot szendvicsnek nevezhessék.

A verseny zsűrije és a felkészítő kurzus oktatója Meleg András, a Budapest Debate Union elnöke és Gáspár Dániel földrajz-történelem tanárszakos egyetemista, az ELTE vitaklub aktív tagja.

A résztvevők toborzásánál nagyban támaszkodnak gimnáziumi tanárok segítségére. Ebben meghatározó támogató Foki Tamás, a Fazekas Gimnázium igazgatóhelyettese és történelemtanára.

További információk a Vitaméta honlapján és Facebook-oldalán.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás