Az Apple kevesebb iPadet gyárt, hogy több alkatrész maradjon az iPhone 13-ba

2021.11.02. · TECH

Az Apple jelentős mértékben visszavágja az iPadek gyártását, hogy a felszabaduló alkatrészmennyiséget az iPhone-gyártásra fordíthassák – írja belsős forrásokra hivatkozva a Nikkei Asia. Bár tudni lehetett, hogy a globális chipgyártási nehézségek az Apple-t is megviselik, a jelek szerint a probléma súlyosabb lehet, mint eddig hittük.

A Nikkei szerint az Apple az elmúlt két hónapban 50 százalékkal kevesebb iPadet gyártatott, mint eredetileg szeretett volna. A lap forrásai szerint a régebbi iPhone-okba szánt alkatrészeket is felhasználják az új iPhone 13-ak gyártásánál. Ez nem túl meglepő, mivel az iPad- és iPhone-modelleknek számos közös komponensük van, amiket csereszabatosan használhatnak a gyártásban.

Az Apple azért döntött az iPhone 13 javára a kérdésben, mert a kereslet várhatóan nagyobb lesz a telefon, mint a táblagép iránt. Ennek részben az az oka, hogy a nyugati piac lassan feleszmél a járványból, és egyre növekszik a mobileszköz-használók száma. Az Apple-nek pedig különösen fontos az európai piac: a bevételeik 66 százaléka Európából és Észak-Amerikából folyik be.

És hogy miért nem vártak addig, amíg elég alkatrészük lesz az iPhone gyártásához? Azért, mert az iPhone-ok iránti érdeklődés mindig a megjelenés utáni hónapokban a legmagasabb – és ezért a szeptember 24-én bemutatott iPhone 13 most az Apple legfontosabb terméke.

Bár az iPad iránti érdeklődés is hatalmas, ez részben a koronavírus-járványnak, a távoli munkavégzésnek és a kényszerű otthonlétnek köszönhető. Az Apple tavaly 53,2 millió iPadet adott el – 6,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban –, amivel a piac 32,5 százalékát uralták (köröket verve a második helyezett Samsung 19,1 százalékos részesedésére). Az idei év első 9 hónapjában 40,3 millió iPadet adtak el; ez 17,83 százalékos emelkedés egy éven belül.

Az Apple még nem kommentálta a Nikkei Asia értesüléseit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás