Kiszámíthatóvá váltak a focimeccsek, amin a játékosok túlfizetésének megszüntetésével lehetne javítani

2021.12.17. · gazdaság

Az elmúlt években a sportágba áramló óriási pénzösszegek és az egyre professzionálisabb körülmények különböző módokon befolyásolták a focimérkőzések minőségét. A futball kifejezetten magas jövedelmű szakmává vált, a játékosok az elemzések szerint egyre motiváltabbak, miközben nőtt az egyenlőtlenség az egyes csapatok között – az erősebb csapatoknak magasabb a jövedelme, ezért jobb játékosokat vásárolhatnak, jobb eredményeket érnek el, ami kiegyensúlyozatlanabbá teszi a bajnokságokat, ezáltal kiszámíthatóbbá vált a játék.

Erre jutott az Oxfordi Egyetem kutatóinak hálózattudományi vizsgálata, amely során a legnagyobb európai bajnokságok 26 év alatt lejátszott mérkőzéseinek adatait elemezték. A Royal Society Open Science lapban megjelent tanulmány szerint idővel eltűnt a sportból a hazai pálya előnye, és számszerűen kimutatható, hogy egyre kiszámíthatóbbak a meccsek, vagyis a nagy csapatok gyakrabban legyőzik a kisebbeket.

„A futball azért olyan izgalmas, mert tudod, hogy mindig benne van a lehetőség, hogy a gyengébb csapatok meglepetésre győzelmet aratnak. De sajnos az, hogy csak úgy ömlik a pénz a sportágba, és nem szabályozzuk a klubok vagyonát vagy jövedelmét, elveheti ezt az izgalmat a szurkolóktól” – mondta az NPR-nak a kutatást vezető számítógépes társadalomtudós, Taha Yasseri.

photo_camera A világ 3. és 4. legjobban fizetett focistája, Neymar és Kylian Mbappé (mindkettő a Paris Saint-Germain játékosa) Fotó: MARTIN BUREAU/AFP

Szerinte az, amit a futballban láthatunk, a dzsentrifikáció sportbéli megfelelője. A jobb csapatok több meccset nyernek, így több pénzt kaszálnak, ezáltal még jobb játékosokat vásárolnak, és még több meccset nyernek. „Focirajongóként ezt nagyon nehezen viselem” – mondta Yasseri.

A CBS futballelemzője, Luis Miguel Echegaray szerint erre a problémára az jelenthetne megoldást, ha minden nagyobb labdarúgó-bajnokságban lenne egy független szabályozó szervezet, amely például olyan szabályokat vezethetne be, hogy nem lehet túl sokat költeni a játékosok vásárlására, vagy éppen nem lehet csillagászati fizetéseket ajánlani nekik.

Echegaray szerint csak a gazdasági versenyfeltételek kiegyenlítésével lehetne elérni, hogy visszatérjenek az olyan pillanatok, mint amikor az angol topliga, a Premier League győzelmére 5000:1 odsszal induló csapat, a Leicester City 2016-ban meg tudta nyerni a bajnokságot.