Óvintézkedések a karácsonyi összejövetelekhez

2021.12.23. · hirdetés

Több mint egy éve élünk együtt a koronavírus járvánnyal, amely a várakozásainkkal ellentétben nem egyetlen küzdelem volt, hanem küzdelmek sorozatává vált. Továbbra sem ismerjük a hosszát, hiszen folyton újabb hullámok csapnak fel, és az új variánsok megjelenése tovább nehezíti a helyzetet.

A védekezés egyéni döntések nyomán épül fel

Mindennek következményeként mára a bizonytalanság életünk meghatározó része lett. Nem tudjuk, mennyi ideig kell egy-egy védekező intézkedés korlátai között élnünk. Tartunk tőle, hogy állásunkat elveszítjük. Féltjük családtagjainkat a betegségtől, anyagi biztonságunkat pedig a munkából való kiesés miatt. Szinte nincs olyan terület, amely ne vált volna ingataggá, ahol ne sorakoznának a kérdőjelek.

Számos kérdésre ráadásul továbbra sincsenek még meg a válaszok a koronavírussal kapcsolatban. A vírus terjedését, egyes felületeken való megtapadási idejét, fertőzőképességét, viselkedését még vizsgálják a szakemberek, az újabb variánsok megjelenése pedig csak nehezíti ezt a folyamatot.

Így nem meglepő, hogy a számos, sokszor ellentétes információ áramlása miatt a járvány elleni védekezés mikéntje és mértéke is egyfajta bizonytalansági faktorrá, szinte egyéni döntéssé vált. Vannak ugyan hivatalos korlátozások és ajánlások, de lássuk be, a vírussal szembeni védekezés oroszlánrésze mindenkinek a saját belátásán múlik.

Ebben a nehéz helyzetben fontos ismernünk, hogy az egészségügyi szakemberek milyen megoldásokat, óvintézkedéseket javasolnak, különös tekintettel az ünnepek közeledtére. Vannak ugyanis olyan védekezési módszerek, amelyek már bizonyítottan sikeresen veszik fel a harcot a megfertőződéssel szemben – függetlenül attól, hogy hány oltással rendelkezünk.

Cikkünkben ezeket az ajánlott óvintézkedéseket gyűjtöttük össze, hogy a lehető legjobban felkészülhessünk családtagjaink, szeretteink és önmagunk védelmére.

photo_camera Fotó: freepik

Ajánlott óvintézkedések

Már az ünnepek előtt is tehetünk a családi találkozó biztonságáért, ha fokozottabban óvjuk magunkat, így csökkentjük annak kockázatát, hogy hordozóvá váljunk. Ezt úgy tehetjük meg, ha:

  • kerüljük a nagy tömeget, inkább online szerezzük be az ajándékokat;

  • kevesebb programot szervezünk, csökkentjük a találkozásaink számát az ünnepek előtt;

  • az összejöveteleket megelőzően tesztet is végezhetünk;

  • a családi-baráti találkozóra érdemes inkább azokat a szeretteinket meghívni, akik elfogadják és betartják a kért védekezési gyakorlatot;

  • a sérülékenyebb, a járvány kockázatának jobban kitett családtagjainkat jobb döntés inkább telefonon, videós beszélgetés formájában felkeresni, hiszen ezzel az áldozattal elkerülhetjük a későbbi esetleges tragikus történéseket.

Ha pedig személyes találkozásra kerül sor, a WHO a következőket ajánlja mindenkinek:

  • Mivel a vírus különösen erőteljesen terjed beltérben, rosszul szellőző helyeken, ezért a legideálisabb az, ha kültéren találkozunk szeretteinkkel.

  • Ha mégis a hideg miatt inkább a belteret választjuk: fontos a gyakori szellőztetés, illetve érdemes az együtt töltött idő legalább egy részét a teraszra, szabadtérre szervezni.

  • Bármennyire nehezünkre esik, a járvány időszakában minél rövidebb és kisebb összejövetel az ajánlott.

  • A maszk használata nem a legkényelmesebb egy meghitt családi együttlétnél, de ha igazán védeni szeretnénk főleg idősebb, vagy beteg családtagjainkat, az idei karácsonyi találkozásra javasolt felvenni – és vendégeinket is megkérni ugyanerre.

  • Az egy méteres távolságtartás is fontos betartani – csökkentve annak esélyét, hogy elkapjuk vagy átadjuk a fertőzést.

  • Fontos, hogy kisebb tünetek esetén se vegyünk részt az összejövetelen. Az új variánsokra jellemző, hogy sokszor csak egy egyszerű, kisebb náthának tűnnek.

  • Ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, behajlított könyökünkbe vagy zsebkendőbe tegyük azt.

  • Gyakran mossunk kezet, és ha vendégeket fogadunk, akkor otthonunkat is szereljük fel a védekezéshez szükséges eszközökkel: papír kéztörlőt helyezzünk ki a törölköző helyett, kézfertőtlenítővel, maszkokkal, zárható fedelű szemetessel készüljünk elő.

Extra tippek: Mit tehetünk még?

photo_camera Fotó: freepik

Nem mindenki gondol rá, de az egészségügyi vonatkozásokon kívül a pénzügyek területén is megteremthetjük családunk védelmét – és ez most fontosabb, mint valaha. Hiszen a járvány bármikor táppénzre kényszeríthet bennünket, és egy hosszabb betegséggel töltött időszak bizony alaposan felboríthatja a családi költségvetést.

Fokozottan így van ez a gyermeket egyedül nevelők esetében, akik számára egy ilyen helyzetre való felkészülés gyakorlatilag elengedhetetlen. De a kétkeresős családok számára is ugyanúgy fontos a védelem kiterjesztése anyagi tekintetben is. Erre megoldást jelenthetnek az egyes egészségbiztosítási, illetve életbiztosítási termékek, amelyek a csomagtól függően pénzügyi támogatást nyújthatnak a lábadozás idejére, vagy komolyabb probléma felmerülése esetén.

Egy jól kiválasztott, baj esetén teljes anyagi biztonságot nyújtó biztosítás megóvhatja családunkat a pénzügyi nehézségektől. Ráadásul a felépülésre, gyógyulásra is nagyobb esély van megfelelő anyagi háttérrel. Hiszen ez nem csak a lelki nyugalom szempontjából fontos tényező, hanem így a költségesebb kezeléseket is módunkban állhat finanszírozni a biztosítás segítségével.

Idén a felelős szeretetről szól a karácsony

Ebben a bizonytalanná vált élettérben a biztonságot valóban egyéni döntéseinkkel alapozhatjuk meg, legyen szó akár pénzügyi, akár egészségügyi kérdésekről.

Minden azon múlik, mennyire ismerjük és tartjuk be a szakemberek ajánlásait, mennyire aktívan teszünk családunk védelméért. Az idei karácsony így nem csupán a szeretetről, de a védelemről is szól. A történetnek pedig mi is részesei, sőt, alkotói vagyunk: felelős, előre gondolkodó hozzáállással a jó irányba terelhetjük a végkifejletét.

Fizetett hirdetés.