A zöld küllő az év madara 2022-ben

2022.01.03. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az Év madara programját. A 2022-es győztesről döntő internetes szavazáson a kékbegy (Luscinia svecica), a vörös gém (Ardea purpurea) és a zöld küllő (Picus viridis) között lehetett választani. Az MME közleménye szerint a legtöbb szavazatot a zöld küllő kapta.

A szajkó termetű, 30-36 centiméteres harkályféle szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. Fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is.

„A zöld küllő táplálkozásában kiemelendő a hangyafogyasztás (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is), amiket a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedeget össze. A maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel. Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak” – olvasható a közleményben.

A zöld küllő világállományának nagy része Európában él
photo_camera A zöld küllő világállományának nagy része Európában él Forrás: MME BirdLife DataZone

A faj Magyarországon védett, de nem fenyegetett: állománya 15-17 ezer párra tehető és stabil-enyhén emelkedő. Példányonkénti természetvédelmi értéke jelenleg 50 ezer forint.

Zöld küllő tojó
photo_camera Zöld küllő tojó Fotó: Orban Zoltan

A zöld küllő Magyarországon állandó madár, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a revírben vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak.

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás