Ész Ventura: Most pedig, fiacskám, szépen leírod egymás után 2022-szer, hogy 2022!

Egy új év elején mindig szokatlan az új évszám leírása. Hogy egy kicsit szokjuk a 2022-es számot, írjuk le 2022-szer!

139. feladvány: Újévi gyufafeladvány

Digitális számjegyeket használva gyufákból 2022-szer egymás után írva a 2022-es számot egy nagyon hosszú számot képeztünk, aminek az első nyolc számjegyét mutatja az alábbi ábra. 2022 gyufaszálat áthelyezve mi a lehető legnagyobb szám, amit ebből készíthetünk? Hatványozást és műveleti jeleket nem használhatunk. A számjegyek (konvex burkának) egymástól való távolsága pont egy gyufaszálnyi, és annyi is kell maradjon. Új számjegyeket a számsor elé vagy mögé illeszteni érvényes.

Haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha a számjegyek közti távolságban kicsit rugalmasabbak vagyunk és megengedett feleakkora távolság is, de egy gyufaszálnyinál akkor se lehet több. És mi a legnagyobb szám, amit készíthetünk akkor, ha nem változtathatjuk meg a számjegyek számát és pozícióját, azokat csak átalakítani szabad?

photo_camera A hosszú szám első nyolc jegye gyufákból kirakva Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: január 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.