Ész Ventura: Most pedig, fiacskám, szépen leírod egymás után 2022-szer, hogy 2022!

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

Egy új év elején mindig szokatlan az új évszám leírása. Hogy egy kicsit szokjuk a 2022-es számot, írjuk le 2022-szer!  

139. feladvány: Újévi gyufafeladvány

Digitális számjegyeket használva gyufákból 2022-szer egymás után írva a 2022-es számot egy nagyon hosszú számot képeztünk, aminek az első nyolc számjegyét mutatja az alábbi ábra. 2022 gyufaszálat áthelyezve mi a lehető legnagyobb szám, amit ebből készíthetünk? Hatványozást és műveleti jeleket nem használhatunk. A számjegyek (konvex burkának) egymástól való távolsága pont egy gyufaszálnyi, és annyi is kell maradjon. Új számjegyeket a számsor elé vagy mögé illeszteni érvényes.

Haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha a számjegyek közti távolságban kicsit rugalmasabbak vagyunk és megengedett feleakkora távolság is, de egy gyufaszálnyinál akkor se lehet több. És mi a legnagyobb szám, amit készíthetünk akkor, ha nem változtathatjuk meg a számjegyek számát és pozícióját, azokat csak átalakítani szabad?

A hosszú szám első nyolc jegye gyufákból kirakvaIllusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: január 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.