Autoimmun kórképek markereit azonosítottak magyar kutatók Szegeden

2022.01.04. · tudomány

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a több szervet is érintő szisztémás autoimmun kórképek hátterében álló mechanizmusok vizsgálata során olyan eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak, amelyek segítséget jelentenek a diagnosztizálásban és a betegségek kezelésében – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat keddi közleményében.

A kutatók gyógyszerekkel korábban még nem kezelt, rheumatoid arthritis (RA), szisztémás lupus erythematosusban (SLE) és progresszív szisztémás szklerózisban (SSC) szenvedő betegek vérmintáit korábban elérhetetlen felbontásban jellemezték az egyedi sejtek tulajdonságait. A bioanalitikai tömegcitometriás rendszerrel több olyan immunsejt-alpopulációt azonosítottak, amelyek szerepet játszanak az RA, az SLE vagy az SSC patomechanizmusában.

A közlemény szerint felfedezések segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegségek lefolyásának, a gyógyszeres kezelések várható hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében.

(Via ELKH)

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás