Milyen autoimmun betegségeket gyógyít a reumatológus?

2021.10.09. · podcast

Mi a különbség az ortopédus, a reumatológus, a fürdőorvos és a nedvgyógyász között? Mi az a reumás ízületi gyulladás, és hogyan gyógyítják? Miért épp a 35-50 év közötti nőknél a leggyakoribb a reumatoid artritisz (RA)? Van-e gyógymód az időskori, degeneratív ízületi gyulladásra, az oszteoartritiszre (OA)? Mi az a lupusz? Milyen képalkotó eljárások segítik a vizsgálatokat, melyikkel látni a lágy részeket? Milyen immunitások léteznek? Miért és mikor támad az immunrendszerünk a saját mozgásszerveinkre? Kaphatnak-e covid-vakcinát az autoimmun reumás betegek? Na és mit tenne Galénosz, és mit doktor House?

Darwinista podcastsorozatukban Kun Ádám biológus, az Evolúciótudományi Intézet főmunkatársa, állandó szerzőnk és Mandl Péter orvos, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója kalauzol minket az élettudományok világában.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcastson, Apple Podcastson, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Az első adásban azt vizsgáltuk, hogy vajon hogyan dől el, hogy férfiak vagy nők leszünk, a másodikban, hogy ugyan mitől és hogyan repülnek egyes állatok, a harmadikban, hogy milyen nemi determinációk működnek az állat- és növényvilágban.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás