Drónnal mentettek szívinfarktusos beteget Svédországban

2022.01.07. · TECH

Noha időről időre már a koronavírus-járványt megelőzően is nagy port kavartak azok a tragédiák, amikor például a nagyvárosi csúcsforgalomban, vagy épp a nehezen megközelíthető, elzárt vidéki területeken azért jutott valaki túl későn orvosi ellátáshoz, mert a segítségére siető mentők nem értek oda időben. A covidjárvány miatt a végsőkig leterhelt egészségügyi ellátórendszer nehézségei miatt különösen jó hírnek tűnhet, hogy a segítség a mai technológiával – a földi közlekedést kikerülve – akár időben is megérkezhet. Svédországban legalábbis, ahol egy 71 éves férfi életét egy drón mentette meg, amikor hólapátolás közben szívinfarktust szenvedett.

A férfinek mondjuk volt egy másik nagy szerencséje is: épp egy munkába igyekvő orvos haladt el autójával a kertje mellett, amikor a szívroham miatt összeesett a háza felhajtóján. Az orvos megállt és azonnal elkezdte a férfit újraéleszteni, egy arra járót pedig arra kért, hogy hívja a segélyhívószámot. Az orvos, Mustafa Ali legnagyobb meglepetésére a segítség alig több mint három percen belül megérkezett, de nem egy mentőautó formájában, ahogy arra Ali számított, hanem egy drón képében. A drón által szállított defibrillátorral az orvos megmentette az idős férfi életét.

Az életmentő drónt a Karolinska Intézet sürgősségi orvostudományi központja két másik svédországi egészségügyi intézettel és a svédországi Everdrone szoftverfejlesztő céggel közösen fejlesztette, és négy hónapig tesztüzemmódban vizsgálták, hogyan javíthatna az egészségügyi ellátás minőségén. A befutó riasztások közül 12 szívinfarktusos esetben indultak el a betegek megsegítésére a drónok, ebből 11 esetben el is jutottak a riasztás helyszínére és hétszer megelőzték a mentőautót.

Az Everdrone szerint azért különösen fontos, hogy az általuk is fejlesztett drón bekerüljön az egészségügyi ellátórendszer mindennapos eszközhasználatába, mert Európában évente mintegy 275 ezren szenvednek szívinfarktust, ebből több mint 190 ezer beteget a saját otthonában ér a szívroham. Utóbbi betegek túlélési esélyei igen alacsonyak, de a szívinfarktust túlélők aránya összesen is alig közelíti meg a 10 százalékot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás