A megszakadt szívet foltozná meg az új bioszövet

2020.02.14. · tudomány

A szívizom-szövettel megegyező tulajdonságú műszövet prototípusával álltak elő a dublini Trinity College biomérnökei. 

Az Advanced Functional Materials folyóiratban megjelent tanulmányban közölt eredményük közelebb viheti az orvostudományt ahhoz, hogy a közeljövőben pótolni lehessen a miokardiális infarktusok miatt sérült, illetve elhalt szívizom-szöveteket. 

Michael Monaghan, a kísérlet egyik vezetője a Trinity College egyetemi portálnak nyilatkozva elmondta, hogy kísérletükben olyan anyagot fejlesztettek ki, amely képes az emberi szív szöveteire jellemző ritmusos összehúzódásra és e funkció folyamatos fenntartására. Egy új, MEW (melt electrospinning writing) néven jegyzett biomérnöki technológiával sikerült elkészíteni a kardiológiai beavatkozásra alkalmas anyagot. 

Műszövet petricsészében
photo_camera Műszövet petricsészében Forrás: Trinity College Dublin

A szívizom mechanikai igénybevételének az orvosi praxisban jelenleg is használatos, szövetbarát poliészter alapú, hőre lágyuló polimerek nem felelnek meg, de a kutatók szerint ezen műanyagok szerkezeti geometriájának megváltoztatásával már kialakíthatók a megfelelő tulajdonságok. 

Kiderült, hogy az átformált plasztikból készített új bioszövet már a valódi szívizomszövettel azonos tulajdonságokat mutat, legalábbis laboratóriumi körülmények között.  

Korábbi cikkeink a témában: 

link Forrás
link Forrás
link Forrás