A Sony részvényárfolyama is megérezte a Microsoft–Activision-felvásárlást

2022.01.21. · TECH

A Microsoft kedden bejelentette, hogy 68,7 milliárd dollárért felvásárolnák az amerikai Activision Blizzardot, az egyik legnagyobb játékfejlesztőt és -kiadót. Ezzel a Microsoft rekordot döntött: még egyetlen játékkiadóért sem fizetett soha senki ennyi pénzt. Ha a felvásárlás végbemegy, a Microsoft lesz a világ harmadik legnagyobb bevételű videójátékos cége a kínai Tencent és a japán Sony mögött. (Az eset hátterével és tágabb vonatkozásaival szerdán egy hosszabb cikkben foglalkoztunk.)

A felvásárlás komoly fegyvertény a Microsoft Xbox üzletágának a Sony Playstationjével szemben. Ez a részvényárfolyamokon is érezteti a hatását: a Sony Group részvényeinek árfolyama a bejelentés után 12,8 százalékkal csökkent a tokiói értéktőzsdén, ami a teljes Nikei 225 index értékét is 2,8 százalékkal csökkentette – írja a BBC.

A játékosokért folytatott versenyben eddig úgy tűnt, hogy a Sony PlayStation 5 stabil előnnyel vezet a Microsoft negyedik generációs Xbox modelljével szemben. A japán cég az elmúlt években több first party stúdióval bővítette a csapatát, erős játéksorozatokat indított, és a virtuális valóságban (VR) is kipróbálták magukat. A szakma úgy vélte, hogy a Sony előnye behozhatatlan lehet, de az Activision Blizzard felvásárlásával ismét maguk felé billenthetik a mérleg nyelvét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás