Magyar cég vezetésével tesztelik az önvezető autók kommunikációs rendszerét Nagy-Britanniában

2022.01.21. · TECH

A 2012-ben alapított, azóta a globális piac egyik meghatározó szereplőjévé vált magyar cég, a Commsignia vezeti azt a járműkommunikációs (V2X) projektet, amelyet a Nagy-Britanniában az önvezető járművek forradalmának felgyorsítására létrehozott, Zenzic nevű szervezet indított el.

A Commsignia a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek (C-ITS) területén tevékenykedik, ezen belül a V2X (vehicle-to-everything) technológiával foglalkozik, vagyis az olyan szoftveres és hardveres megoldásokkal, amelyek a járművek egymás, illetve a környező infrastruktúra közötti kommunikációja alapján teszi biztonságosabbá a közlekedést.

2019-ben egy svéd tesztpályán néztük meg, hogyan is működik ez a gyakorlatban, akkor ezt írtuk a V2X technológiáról: „Ezt úgy kell elképzelni, hogy az út szélén meghatározott távonként elhelyezett szenzorok és a járművek fedélzetén található szenzorok adatainak összesítésével fel lehet térképezni, hogy az egyes járművek hol helyezkednek el egymáshoz képest, mikor lehet előzni, vagy épp hol volt baleset, melyik az ideális útvonal, mely szakaszokat érdemes kerülni.”

A friss projektben a budapesti cég által vezetett konzorcium tagja még a Vodafone, a Nokia, valamint az autóipari pályateszteléseknek helyszínt biztosító CAM Testbed UK számos partnere is. A projektben felmérik és értékelik a V2X technológia jelenlegi helyzetét Nagy-Britanniában, és a konzorciumi tagok kísérleti V2X rendszert telepítenek a CAM Testbed UK tesztpályáin.

Ezek a rendszerek teszik majd lehetővé a V2X szolgáltatások teljeskörű tesztelését, hogy az autóipari szereplők és a szakpolitikai döntéshozók alaposan megismerjék a járműkommunikációs megoldásokat azok nyilvános bevezetése előtt, és bizonyítékot kapjanak a V2X megoldások széleskörű elterjesztésének lehetőségeiről. A projekt által lehetőség nyílik olyan rendszerek és szolgáltatások kialakítására, amelyek mintául (proof-of-concept) szolgálnak a szabványos autóipari rendszerek kialakításához.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás