2025-ben jöhet a Sony és a Honda első közös villanyautója

2022.03.04. · gazdaság

Új szereplő jelenik meg az elektromos autók piacán: Josida Kenicsiro, a Sony vezérigazgatója januárban jelentette be, hogy a cég ilyen irányú fejlesztéseket tervez, a Honda pedig ma közölte, hogy az első közös modell megjelenése 2025-re várható.

A Reuters szerint a lépés nem túl meglepő, az elektromos járművek megjelenésével ugyanis sokkal közelebb került egymáshoz a tech és a gépjárműgyártás világa, a tervek szerint a Sony egyebek mellett szenzorokat szállít majd az első közös autóhoz.

A tervek szerint még idén megalapítják az új céget, amely a Honda közleménye szerint „új korszakot nyit majd az elektronikus mobilitásban”. A közlemény szerint az új vállalat forradalmi újításokat hoz majd a közlekedés biztonságában, szórakoztató értékében és személyre szabhatóságában, bármit is jelentsen ez.

photo_camera A Sony és a Honda barátkozik Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Egyedül nem megy

Toshihiro Mibe, a Honda vezérigazgatója szerint a két cég történelme sok közös vonást mutat, de mindeddig különböző területeken működtek, így a közös vállalkozás új, innovatív megoldásokkal kecsegtet. Nagyjából lehet sejteni, hogy mire számíthatnak a vásárlók: a Sony a 2020-as CES-en mutatta be az első konceptmodelljét, a Vision-S-t, a Vision-S 02 pedig 2022-ben debütált.

A Honda volt az első japán autógyártó, amelyik bejelentette, hogy teljes egészében kivezeti a kínálatából a hagyományos járműveket, és 2040-re teljes egészében átáll az elektromos autók gyártására.

Mibe szerint a lépést túl kockázatos lenne egyedül megtennie, ezért korábban a General Motorsszal jelentett be együttműködést. Ez továbbra is él, a tervek szerint 2024-ben jelennek meg az első modellek az amerikai piacon. A Honda itt a népautók piacát célozza meg, a cég közleménye szerint a Sonyval közös modellek viszont inkább a prémium kategóriához tartoznak majd, az első modellek pedig korlátozott példányszámban jelennek meg.

Kenicsiro szerint azért is érdemes a Hondával együttműködni, mert az autókon kívül számos területen otthonosan mozognak. A Sony vezérigazgatója külön említette a repülőgépgyártást, így nem lehetetlen, hogy az új cég ezen a piacon is megjelenik majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás