Ha választani kell, a majmok inkább zenét hallgatnak, mint hogy a képernyőt bámulják

2022.06.13. · majom

A Glasgow-i Egyetem és a finnországi Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták a Helsinkiben található Korkesaari állatkertben végzett kísérletükben, hogy hogyan reagál a fehérarcú sátánmajmok egy csoportja, ha lehetőséget kapnak, hogy tetszés szerint audio- vagy vizuális ingereket váltsanak ki egy képernyőn keresztül.

A majmok ketrecében infravörös szenzorokkal három interaktív zónát hoztak létre, ahol egy érintőképernyős készüléken kiválaszthatták, hogy videót néznének vagy valamilyen hangfájlt játszanának le inkább – a videót vagy hangot addig játszotta a rendszer, amíg a majmok a zónán belül tartózkodtak, tehát amíg érdekelte őket a lejátszott tartalom.

Mint kiderült, a sátánmajmok kétszer annyi esetben választották a hangokat, mint a vizuális ingereket. A három hangfájl közül a zenét választották legtöbbször (az esőhang és a közlekedési zaj mellett), míg a videók közül a víz alatti jelenetek voltak a legnépszerűbbek, a gilisztákról szóló, illetve az absztrakt formákat és színeket felvonultató videókat pedig kevésbé szerették.

Fehérarcú sátánmajom a Berlini Állatparkban (Tierpark)
photo_camera Fehérarcú sátánmajom a Berlini Állatparkban (Tierpark) Fotó: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH/AFP

„Eredményeink számos olyan kérdést felvetnek, amelyeket érdemes tovább vizsgálni, hogy segítsenek hatékony interaktív fejlesztő rendszerek kialakításában” – mondta a Guardiannek Ilyena Hirskyj-Douglas, a Glasgow-i Egyetem kutatója, aki kiemelte, hogy a képernyőket tartalmazó zónákat úgy tervezték, hogy szórakoztassák az állatokat, és a vadonban végzett tevékenységeikhez hasonló módon serkentsék a kognitív képességeiket, így a fizikai és mentális egészségük is megőrizhető.

Bár a zene volt a majmok kedvence az összes választási lehetőség közül, valójában mindegyik tartalom csak néhány másodpercig kötötte le őket, és idővel csökkent is az interakciójuk szintje. Hogy ez a tipikus viselkedésük része, vagy kifejezetten az interaktív rendszer iránti érdeklődésüket tükrözi, azt további vizsgálatok tárhatják fel.