A félvezetőhiány miatt egyre több a hamisított elektronikai eszköz és alapanyag a piacon

2022.06.30. · TECH

2021-ben rekordszámú elektronikai eszközökkel kapcsolatos csalást jelentettek a vállalatok az ERAI Inc.-nek. Az amerikai elektronikai nagyvállalathoz érkezett bejelentések nyomán 101 csalást regisztráltak 2021-ben, ami közel hatszorosa az öt évvel ezelőtti 17-nek. A dinamikus növekedés mögött a félvezetőhiány állhat a Reuters cikke szerint.

Mark Snider, a vállalat elnöke azzal magyarázza a visszaélések emelkedő számát, hogy a vevők egyre kevesebb megbízható forrástól érik el a szükséges elektronikai alkatrészeket. Ezért olyan beszerzési forrásokhoz kénytelenek fordulni, ahol a termékek eredete nem követhető és minősége sem megfelelő.

A chipekkel kapcsolatos bejelentések száma ugyanakkor csökkent, de így is igen magas: 2021-ben 504 esetet jelentettek, ami komoly visszaesés a 2019-es 963-as esetszámhoz képest. Még akkor is, ha az elmúlt pár évben nem a chipek hibái, sokkal inkább a hiányuk volt jellemző.

Érdekes kérdés az is, hogy miért egy magánvállalat felmérését tekintik reprezentatívnak a szektorban: Snider szerint a vásárlóknak fontos, hogy névtelenül tehetnek bejelentést a csalásokról. Ugyanakkor a GIDEP (Government-Industry Data Exchange Program, vagyis Kormányzati-Ipari Adatcsere Program) is gyűjt hasonló adatokat, ám az állami szervnél csak névvel tehető bejelentés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás