Bill Gates nem akar a világ leggazdagabb emberei közé tartozni, az egész vagyonát jótékonyságra fordítja

2022.07.15. · gazdaság

Bill Gates szerint az elmúlt időszak nehézségei után bizonyára sokan úgy gondolják, hogy a világ sorsa egyre rosszabbra fordul: a pandémia, az orosz-ukrán háború és a klímaváltozás magukban is súlyos bajok, és nem nagyon látni, hogy mitől lehetne javulást várni.

A világ ötödik leggazdagabb embere mindennek ellenére optimista: úgy gondolja, hogy az elmúlt húsz évben számos pozitív lépés is történt, és bízik benne, hogy a fejlődés folytatódhat is, viszont ehhez mindenkinek több erőfeszítést kell tennie.

Gates a maga részéről tesz is: bejelentette, hogy a magánvagyonából húszmilliárd dollárt szán jótékonyságra. A pénzt a Gates Foundation kapja, amelynek a társalapító szándékai szerint 2026-ra évi kilencmilliárd dollárt kell költenie a szegénység csökkentésére és a betegségek elleni küzdelemre. Bár az alapítvány Bill Gates és egykori felesége, Melinda nevét viseli, mindeddig nem ők, hanem a szintén milliárdos Warren Buffet volt a legnagyobb támogatója, a szervezet vagyonának fele tőle származik.

Jótékonyságra megy a teljes vagyon

Gates azt is bejelentette, hogy idővel gyakorlatilag a teljes vagyonát jótékonyságra kívánja fordítani, ennek első lépése a húszmilliárd dolláros adomány. Ahogy fogalmazott, kötelességének érzi, hogy a pénzét a szenvedés mérséklésére és az emberek életének jobbá tételére fordítsa, és reméli, hogy a példáját más milliárdosok is követik majd.

A 2000-ben alapított Bill and Melinda Gates Foundation-t fennállása óta mintegy 200 milliárdos támogatta különböző összegekkel, de a mostanihoz hasonló felajánlásra még nem volt példa az alapítvány történetében. Gates vagyonát 113 milliárd dollárra becsülik, az alapítványt az alapítása óta eddig 50 milliárd dollárral támogatta.

Bár Gates már 2010-ben bejelentette, hogy a vagyonának 95 százalékát jótékonyságra akarja fordítani, a mostani döntését azzal indokolta, hogy a világjárvány utáni időkben sokkal nagyobb szükség van a filantrópok segítségére, mint eddig bármikor. A nagylelkű felajánlás ugyan soknak tűnik, de Gates szerint a filantrópia magában nem tudja megváltani a világot, viszont alkalmas rá, hogy felhívja a problémákra a figyelmet – de ezeket csak a magánszféra, az állam és az alapítványhoz hasonló nonprofit szervezetek közös munkájával lehet megoldani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás