Nyílt levélben követelik a szupergazdagok, hogy azonnal adóztassák meg őket

2020.07.13. · gazdaság

A világ leggazdagabb emberei közül 83-an aláírták azt a nyílt levelet, amely a szupergazdagok „azonnali, jelentős és hosszú távú” adóztatását követeli a kormányoktól, hogy a COVID-19-világjárvány miatt kialakult gazdasági válságból mielőbb kilábaljon a világ.

„Amikor a COVID-19 lecsap az emberiségre, a hozzánk hasonló milliomosoknak kritikus szerepük van abban, hogy a világ meggyógyuljon. Nem, nem mi vagyunk azok, akik az intenzív osztályokon a betegekről gondoskodnak. Nem mi vezetjük a mentőautókat, amely beszállítja őket a kórházakba. Nem mi töltjük újra a polcokat a boltokban, és szállítjuk házhoz az ételeket.”

„Sokkal tartozunk”

„De van pénzünk, jó sok. Márpedig a pénzre égető szükség van most, és ez így is marad az előttünk álló években, amíg a világ kigyógyul a válságból” – írják a levélben, amelyet egyebek mellett a Hazafias Milliomosok, a Római Klub, valamint az Oxfam jótékonysági világszervezet hozott össze.

Az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai évtizedekig eltartanak, és további félmilliárd embert taszítanak szegénységbe. A levél szerint a járvány által keletkező és megmutatkozó problémákat nem oldhatja meg a puszta jótékonyság, akármilyen nagyvonalú is. A kormányok vezetőinek kell vállalniuk a felelősséget, hogy növeljék az alapokat, és igazságosan osszák szét őket.

„Nagyon sokkal tartozunk azoknak, akik ennek a globális harcnak a frontvonalában dolgoznak. A legtöbb nélkülözhetetlen munkát végző embert jelentősen alulfizetik”

– írják a levélben, amelyet nem véletlenül időzítettek a G20-pénzügyminiszterek és -jegybanki vezetők e héten esedékes találkozója elé. A levél írói felszólítják a politikusokat, hogy foglalkozzanak a globális egyenlőtlenség problémájával, és ismerjék el, hogy a gazdagabbak fokozott adóztatása és a nemzetközi adórendszer átláthatósága nélkül nincs hosszú távú megoldás a válságra.

Félmillió tagja van a szupergazdagok klubjának

A zömmel amerikai (emellett kanadai, német, holland, dán, brit és új-zélandi) aláírók között van a Ben and Jerry’s jégkrémmárka alapítója, Jerry Greenfield, valamint Abigail és Tim Disney Disney-örökösök is. A levél üzenetével viszont a jelek szerint nem sokan értenek egyet azok közül a hírességek közül, akik rendre szerepelnek a világ leggazdagabb embereit összesítő listákon: sem Jeff Bezos, sem Bernard Arnaud, sem Bill Gates vagy Jack Ma, de még Richard Branson aláírása sem szerepel.

Egyetért a célokkal ugyanakkor a raktárbizniszben utazó Sir Stephen Tindall, Új-Zéland második leggazdagabb embere (475 millió dolláros vagyonnnal), Richard Curtis rendező-forgatókönyvíró (aki a Négy esküvő és egy temetés, illetve az Igazából szerelem alkotójaként ismert), valamint John O’Farrell ír kockzatitőke-befektető, aki a szilícium-völgyi cégekbe tett befektetéseiből szedte meg magát.

A gazdasági visszaesés ellenére a szupergazdagok száma tovább növekszik a világban. Jeff Bezos, a világ hol első, hol második leggazdagabb embere, az Amazon alapítója például idén eddig 75 milliárd dollárral növelte vagyonát, amely így soha nem látott szintre, 189 milliárd dollárra növekedett.

Azoknak a klubja, akiknek legalább 30 millió dolláros (kb. 9,4 milliárd forintos) vagyonuk van, már több mint 500 ezer tagot számlál, számos magyar üzletember és örökös is oda tartozik.

Nem ez a levél az első, amely azt sürgeti, hogy ezek az emberek járuljanak hozzá jobban a COVID-19-válság megoldásához. A kritikusok keveslik például Bezos 100 millió dolláros adományát, amely immár kevesebb mint egy ezrelékét teszi ki összes vagyonának. Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt vetette fel a társadalom leggazdagabb rétegét terhelő vagyonadó ötletét.

Norvégiában már be is vezettek hasonlót: körülbelül 500 ezer ember fizet 0,85 százalékos adót vagyonának 160 ezer dollárt meghaladó részére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás