Nyílt levélben követelik a szupergazdagok, hogy azonnal adóztassák meg őket

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A világ leggazdagabb emberei közül 83-an aláírták azt a nyílt levelet, amely a szupergazdagok „azonnali, jelentős és hosszú távú” adóztatását követeli a kormányoktól, hogy a COVID-19-világjárvány miatt kialakult gazdasági válságból mielőbb kilábaljon a világ.

„Amikor a COVID-19 lecsap az emberiségre, a hozzánk hasonló milliomosoknak kritikus szerepük van abban, hogy a világ meggyógyuljon. Nem, nem mi vagyunk azok, akik az intenzív osztályokon a betegekről gondoskodnak. Nem mi vezetjük a mentőautókat, amely beszállítja őket a kórházakba. Nem mi töltjük újra a polcokat a boltokban, és szállítjuk házhoz az ételeket.”

„Sokkal tartozunk”

„De van pénzünk, jó sok. Márpedig a pénzre égető szükség van most, és ez így is marad az előttünk álló években, amíg a világ kigyógyul a válságból” – írják a levélben, amelyet egyebek mellett a Hazafias Milliomosok, a Római Klub, valamint az Oxfam jótékonysági világszervezet hozott össze.

Az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai évtizedekig eltartanak, és további félmilliárd embert taszítanak szegénységbe. A levél szerint a járvány által keletkező és megmutatkozó problémákat nem oldhatja meg a puszta jótékonyság, akármilyen nagyvonalú is. A kormányok vezetőinek kell vállalniuk a felelősséget, hogy növeljék az alapokat, és igazságosan osszák szét őket. 

„Nagyon sokkal tartozunk azoknak, akik ennek a globális harcnak a frontvonalában dolgoznak. A legtöbb nélkülözhetetlen munkát végző embert jelentősen alulfizetik”

– írják a levélben, amelyet nem véletlenül időzítettek a G20-pénzügyminiszterek és -jegybanki vezetők e héten esedékes találkozója elé. A levél írói felszólítják a politikusokat, hogy foglalkozzanak a globális egyenlőtlenség problémájával, és ismerjék el, hogy a gazdagabbak fokozott adóztatása és a nemzetközi adórendszer átláthatósága nélkül nincs hosszú távú megoldás a válságra.

Félmillió tagja van a szupergazdagok klubjának

A zömmel amerikai (emellett kanadai, német, holland, dán, brit és új-zélandi) aláírók között van a Ben and Jerry’s jégkrémmárka alapítója, Jerry Greenfield, valamint Abigail és Tim Disney Disney-örökösök is. A levél üzenetével viszont a jelek szerint nem sokan értenek egyet azok közül a hírességek közül, akik rendre szerepelnek a világ leggazdagabb embereit összesítő listákon: sem Jeff Bezos, sem Bernard Arnaud, sem Bill Gates vagy Jack Ma, de még Richard Branson aláírása sem szerepel.

Egyetért a célokkal ugyanakkor a raktárbizniszben utazó Sir Stephen Tindall, Új-Zéland második leggazdagabb embere (475 millió dolláros vagyonnnal), Richard Curtis rendező-forgatókönyvíró (aki a Négy esküvő és egy temetés, illetve az Igazából szerelem alkotójaként ismert), valamint John O’Farrell ír kockzatitőke-befektető, aki a szilícium-völgyi cégekbe tett befektetéseiből szedte meg magát.

A gazdasági visszaesés ellenére a szupergazdagok száma tovább növekszik a világban. Jeff Bezos, a világ hol első, hol második leggazdagabb embere, az Amazon alapítója például idén eddig 75 milliárd dollárral növelte vagyonát, amely így soha nem látott szintre, 189 milliárd dollárra növekedett.

Azoknak a klubja, akiknek legalább 30 millió dolláros (kb. 9,4 milliárd forintos) vagyonuk van, már több mint 500 ezer tagot számlál, számos magyar üzletember és örökös is oda tartozik. 

Nem ez a levél az első, amely azt sürgeti, hogy ezek az emberek járuljanak hozzá jobban a COVID-19-válság megoldásához. A kritikusok keveslik például Bezos 100 millió dolláros adományát, amely immár kevesebb mint egy ezrelékét teszi ki összes vagyonának. Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt vetette fel a társadalom leggazdagabb rétegét terhelő vagyonadó ötletét. 

Norvégiában már be is vezettek hasonlót: körülbelül 500 ezer ember fizet 0,85 százalékos adót vagyonának 160 ezer dollárt meghaladó részére.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: