WHO: apokaliptikus az Európát sújtó hőhullám

2022.07.25. · tudomány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken, július 22-én kiadott közleménye szerint a 2022-es európai hőhullám eddig 1700 emberi életet követelt csak Spanyolországban és Portugáliában.

Hans Kluge, a szervezet európai regionális igazgatója egyenesen „apokaliptikusnak” nevezte az elmúlt hetekben a kontinenst sújtó szélsőséges időjárási jelenséget. Az extrém hőségnek való kitettség gyakran súlyosbítja a már meglévő egészségügyi problémákat: a hőguta és a hipertermia, vagyis a kórosan magas testhőmérséklet, a csecsemőket, a gyermekeket, valamint az időseket különösen veszélyezteti.

A WHO szerint az elmúlt évtizedekben több százezer ember halt meg a hosszan tartó forróság miatt. A legújabb kutatási eredmények alapján egyértelmű, hogy az extrém időjárás összefüggésben van az antropogén eredetű klímaváltozással.

Tikkadt németjuhász a lengyelországi Rzeszowban 2022. július 23-án
photo_camera Tikkadt németjuhász a lengyelországi Rzeszowban 2022. július 23-án Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A bozót- és erdőtüzek mellett az agrártájat is pusztító futótüzek jelenleg már Európa északi részén is pusztítanak egészen Skandináviáig, július közepén Londonban például 41 otthon lett a lángok martaléka. A perzselő nyár fele ráadásul még hátra van.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás