A hőség lehet az oka annak, hogy nyáron magasabb a vetélés kockázata

2022.06.29. · tudomány

Arról már korábban is gyűjtöttek adatokat, hogy a terhesség alatt tapasztalt hőhullámok és a környezeti forróság befolyásolhatja a várandósság kimenetelét, egy friss kutatás azonban egyértelmű összefüggést mutatott ki a vetélések száma és a magas hőmérséklet között.

Az Epidemiology folyóiratban májusban megjelent kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a nyári hónapokban magasabb a korai időszakban (8 hétnél hamarabb) történő vetélések száma, mint a kevésbé meleg időszakokban. A hőmérsékleti összefüggést tovább erősíti, hogy a kutatásban részt vevő amerikai nők közül a nyugaton és délen élők jelentettek több vetélést a kérdéses időszakban – ezeken a területeken általában melegebbek a nyarak.

Összesen 12 197 nőt kérdeztek meg a vizsgálat 7 évében (2013 és 2020 között), akiket a közösségi médián keresztül toboroztak, így maga a vizsgálat nem tekinthető reprezentatívnak. De az eredmények még a kutatás korlátaival együtt is árulkodók, hiszen a legtöbb vetélés (az adatok megfelelő súlyozása mellett) augusztusban történt, a legkevesebb pedig februárban, 44 százalékos eltéréssel. A késő nyár még akkor is kritikusnak bizonyult, amikor az adatokat nem szűrték a korai vetélésekre – így 31 százalékos különbség jött ki.

A Pregnancy Study Online (PRESTO) nevű kutatásban megkérdezett nők kb. fele jelentette, hogy terhes, 1188-an pedig később azt, hogy elvetéltek. A vetélések többsége a nyolcadik hét előtt, többnyire a hatodik héten következett be.

Amelia Wesselink, a Bostoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények további kutatásokat alapoznak meg, feladatuk tehát, hogy megkeressék, milyen más tényezők játszhatnak még szerepet a nyári vetéléseknél.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás