Egyértelmű, hogy az egyre gyakoribb hőhullámok a klímaváltozás következményei

2022.06.28. · tudomány

A világszerte egyre gyakrabban regisztrált, az elmúlt évtizedben óvatos becslések szerint is sok tízezer halálos áldozatot követelő hőhullámok közvetlen összefüggésben vannak a globális felmelegedéssel – állítja egy kedden, június 28-án az Environmental Research: Climate szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A szerzők mellett a téma más kutatóit is megszólaltató New Scientist idézi Friederike Ottót, a londoni Imperial College munkatársát. Az összefüggések kutatásának úttörője szerint ma már magabiztosan állítható, hogy a klímaváltozási folyamatok felelősek a hőhullámok valószínűség- és intenzitásnövekedéséért. Ez eddig az első olyan szélsőséges időjárási jelenség, amelyről éghajlati attribúciós kutatások kimutatták, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedésével gyakoribbá és brutálisabbá válik.

Azt már korábban bizonyították, hogy a rekordokat megdöntő időjárási események száma nem fokozatosan, hanem robbanásszerűen növekszik, ahogy azt is, hogy a kockázat növekedésében a globális felmelegedés üteme döntő szerepet játszik.

38 Celsius-fokot mutató hőmérő a lengyelországi Rzeszowban 2022. június 19-én vasárnap
photo_camera 38 Celsius-fokot mutató hőmérő a lengyelországi Rzeszowban 2022. június 19-én vasárnap Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A mostani tanulmány szerint mára a dollármilliárdos károkat okozó, villámárvízekkel járó heves esőzésekről is kiderült, hogy a világ legtöbb részén az éghajlatváltozás miatt növekedett a gyakoriságuk, ráadásul előfordulási valószínűségük sehol sem csökkent a Földön.

A Nature Climate Change folyóiratban tavaly publikált, számítógépes modelleken alapuló átfogó vizsgálat szerint a korábbi csúcsokat nagyjából 5 Celsius-fokkal megdöntő hőhullámok a következő három évtizedben kétszer-hétszer, 2051-2080 között pedig háromszor vagy akár 21-szer is valószínűbbek lehetnek.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás