Nyolcvan ember hat óra alatt emelte ki a Szajnából az oda tévedt belugát

2022.08.10. · majom

Egy egész világ figyelte lélegzetvisszafojtva múlt hét szombat óta annak a fehér delfinnek a sorsát, amely természetes élőhelyéről a Szajnába tévedt, majd nem talált többé vissza az otthonába. A Párizstól nem messze a folyóban szorult delfin enni sem volt hajlandó, így megmenekülésének esélyei napról napra csökkentek. Mára virradóra az aggasztó helyzetet egy átfogó, búvároknak, állatorvosok egész csapatának, rendőröknek és más szakembereknek is munkát adó mentőakcióval próbálták kiszabadítani az állatot szorult helyzetéből. A mintegy négy méter hosszú, nyolcmázsás delfint a mentőakció első fázisa során nyolc órányi megfeszített munkával emelték ki egy uszályra, hogy miután az akcióhoz kirendelt állatorvosok kezelésbe vették – írja a BBC –, egy hűtőkamionban a tengerpartra, majd további formába hozó kezelések után a nyílt tengerre szállítsák.

A szakértők szerint rejtély, hogyan kerülhetett az állat ilyen messzire a természetes élőhelyétől. Bár ősszel nagy ritkán előfordul, hogy az Északi-sark környékéről valamivel délebbre vándorolnak, a Csukcs-tengernél és a Beaufort-tengernél tovább nemigen mennek. A franciaországi Pelagis Obszervatórium kutatói szerint a legközelebbi fehérdelfin-populáció a Norvégiától északra található Svalbard-szigetcsoport környékén, a Szajnától 3 ezer kilométernyire él. Nagy ritkán mégis előfordul, hogy egy-egy cetféle rejtélyes körülmények között bukkan fel valamelyik folyóban: májusban egy orkát találtak ugyancsak a Szajnában, három éve pedig a Temzébe tévedt egy bálna. Az emlősök egyik esetben sem élték túl a veszélyes kalandot.

Sokkal szerencsésebben végződött az a történet, amelyben a mostani elkóborolt példányhoz hasonló fehér delfin tévedt a Rajnába 56 évvel ezelőtt, 1966-ban. A belugát hetekig ritka látványosságként kezelték, a duisburgi állatkert munkatársai – sikertelenül – megpróbálták befogni, majd az állat önállóan visszatalált a tengerbe. A mostani, a Szajnában kórosan lesoványodott kalandor delfint első körben tőkehalból és heringből álló menüvel próbálták felhízlalni, hogy segítsék a tengerbe való visszajutását, ez azonban nem vezetett sikerre, ezért emelték ki a Szajnából.

Frissítés: A beluga sorsát követő hír szemlézése után vált ismertté, hogy a normandiai partok felé kamionnal szállított fehér delfint a vele utazó állatorvosok elaltatták, hogy véget vessenek szenvedéseinek. A végletekig legyengült állatnak összeomoltt a légzőrendszere.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás